Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Nederlandse varkensmarkt voelt unheimisch aan

14 Januari 2022 - Wouter Baan - 6 reacties

De varkensmarkt is het jaar moeizamer begonnen, dan vooraf was ingedacht. Een cocktail aan factoren maakt dat de prijzen onder druk staan. In Duitsland hebben de grote slachterijen het heft in handen genomen en de prijzen fors verlaagd. Hoe gaat de Nederlandse markt hierop reageren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat Tönnies en Vion Duitsland de varkensprijs eerder deze week de varkensprijs met 3 cent verlaagden tot €1,17 per kilo, is ingeslagen als een bom. Deze beweging hebben weinig marktinsiders zien aankomen. Vooral omdat de slachterijen al een hauspreise hanteerden ten opzichte van de leidende VEZG-notering die nog altijd op €1,23 staat. Komende woensdag moet blijken hoe de Duitse markt hierop gaat reageren. De kans is klein dat de slachterijen toe gaan geven, er zijn geluiden te horen dat zij eigenlijk terug wilden naar €1,13.

Omikron zorg voor spanning
De onrust in Duitsland is overgewaaid naar Nederland. Er is onrust in de vleessector over de besmettelijke omikronvariant die in Australië en de VS tot problemen leidt. Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten dat ook hier de slachterijroosters in de soep lopen. Een reservebank met medewerkers is er - door het toch al grote personeelstekort - niet. Ook de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Italië is een stoorzender in de markt en zorgt voor onzekerheid. 

Kijkend naar het varkensaanbod, dan is het wenselijk dat slachterijen niet hoeven af te schalen, maar vlot blijven slachten. Handelaren omschrijven het aanbod als ruim, wat gezien kan worden als de nasleep van de feestdagen in december. De ruim 300.000 varkens die vorige week aan de haak hingen, was te weinig om het overaanbod weg te nemen. 

Vleesvraag zeer zwak
Los van corona hebben slachterijen niet de behoefte om het gaspedaal diep in te trappen, want de vleesvraag staat begin 2022 op een zeer laag pitje. Zowel in Europa als op de Aziatische markten. Het leidt tot dalende karkasonderdeelprijzen. De ruime voorraden die er al waren, helpen niet mee.

Nederlandse varkenshandelaren voelen er - ondanks de druk - weinig voor om met de DCA Beursprijs 2.0 voor te sorteren op eventuele verlagingen van Nederlandse slachterijen. Die lijken aanstaande te zijn in de komende week, de markt voelt al met al wat unheimisch aan. Toch kan de DCA Beursprijs 2.0 op basis van de opgaven blijven staan op €1,19 per kilo voor geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens onveranderd op €0,90 noteert.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden