Alex Yeung / Shutterstock.com

Nieuws Varkensvlees

Chinese vleesimport verder omlaag in december

17 Januari 2022 - Wouter Baan

De Chinese vleesimportcijfers zijn verder gedaald in december. Ook over heel 2021 is sprake van een lager importvolume, hoewel de onderliggende waarde wel hoger uitpakt. De lagere importcijfers verklaren de druk op de Chinese varkensprijs die gaande is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december importeerde China 654.000 ton vlees, waarvan ruim de helft varkensvlees en een kwart rundvlees is. Dit is maar liefst 32% minder dan dezelfde maand in 2020 en tevens zo'n 20.000 ton minder dan het invoervolume afgelopen november.

Over heel 2021 bekeken, daalde het vleesimportvolume met 5,4% tot 9,38 miljoen ton. Ten opzichte van de grote teruggang van de afgelopen maanden valt dit mee, maar dat komt doordat de importvolumes in de eerste helft van het jaar voor lagen op 2020. Ondanks de volumekrimp steeg de onderliggende waarde met 4,6% tot $32 miljard. Dit komt met name door de fors gestegen rundvleesprijzen in het afgelopen jaar.

Varkensprijs onder druk
De Chinese varkensmarkt wordt gekenmerkt door prijsdruk. Sinds december is sprake van een dalende trend en zijn de prijzen met circa 20% gedaald tot 14 yuan per kilo (levend gewicht). Omgerekend komt dit neer op €1,93 per kilo, wat voor Chinese begrippen magertjes is. De daling komt door een overaanbod bij slachterijen. De Chinese varkensvleesproductie is vorig jaar met 28.8% toegenomen tot 52.96 miljoen ton. 

Binnenkort start in China de viering van het Chinees nieuwjaar, een feest waarbij de varkensvleesconsumptie hoogtij viert. Mogelijk snoept dit wat van de vleesvoorraden in het land af. Verder moet in 2022 blijken hoe de balans tussen vraag en aanbod uitpakt. Er zijn namelijk sterke twijfels of de cijfers over de Chinese varkensstapel wel kloppen. Het aantal varkens is volgens de Chinese overheidsstatistieken was eind vorig jaar met 10,4% gegroeid, tegenover dezelfde meting vorig jaar. Exacte dieraantallen worden daarbij niet genoemd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox