Shutterstock

Analyse Varkens

DCA Beursprijs 2.0 geeft iets toe aan prijsdruk

21 Januari 2022 - Wouter Baan - 3 reacties

De varkensmarkt heeft een onrustige week achter de rug. Onder druk van slachterijen zijn de noteringen gekraakt en dat laat ook de DCA Beursprijs 2.0 niet koud. De mutaties zorgen voor ergernis in de sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kloof van 6 cent tussen de Duitse varkensprijs (VEZG) en Tönnies en Vion werd woensdag gedicht door de oplossing in het midden te zoeken. De noteringen vonden elkaar op €1,20 per kilo, waarmee de hauspreisen uit de lucht zijn. Ook de Nederlandse slachterijnoteringen gingen omlaag, waarbij Van Rooi, Westfort en de Pali Group de mildste verlaging doorvoerden. Dat van Rooi daarbij zit is in zekere zin opvallend, aangezien het Brabantse vleesconcern niet naar China kan exporteren en de rest van de slachterijen in ons land wel.

Vleesmarkt loopt niet
Op de achtergrond blijven slachterijen stemming maken voor verdere verlagingen. Dit tot ergernis van velen in de sector die de situatie met aanhoudend lage prijzen spuugzat zijn. Slachterijen claimen dat de slechte vleesmarkt geen andere opties biedt dan te snijden in de noteringen. Alles wat tegen kan zitten, zit tegen. De vleesafzet is kalm, wat inherent is aan deze periode van het jaar. Door corona(quarantaineregels) kan er minder worden uitgebeend en het varkensaanbod is drukkend ruim. Daarbij zorgt de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Italië voor onrust, terwijl de Aziatische markten het laten afweten.

Het slachtcijfer in Nederland laat een stijgende tendens zien. Er werden vorig week ruim 316.000 varkens geslacht met een gemiddeld slachtgewicht van 101,6 kilo. In Duitsland zakte het slachtcijfer juist terug tot 806.000. Dit cijfer onderstreept de weinig ambitieuze slachtplannen die Duitse slachterijen hebben, iets wat Nederlandse handelaren met afzet in ons buurland ook merken. Ook volgende week zijn de varkens lastig te plaatsen.

DCA Beursprijs omlaag
Op termijn (maart, april) gaat de krimp van de varkensstapel de markt overzichtelijker maken, zeker wanneer ook de consumptie dan weer aantrekt. De komende weken blijven waarschijnlijk moeizaam. Vanwege de lagere slachterijnoteringen kan de DCA Beursprijs 2.0 voor volgende week een verlaging niet ontlopen, maar de mutatie blijft echter beperkt. De notering van geslachte varkens daalt met €0,01 tot €1,18 per kilo. De prijs van levende varkens daalt in de zelfde orde van grootte en komt uit op €0,89.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden