Hendrix Genetics

Analyse Bigggen

Biggenmarkt verslechtert zienderogen

24 Januari 2022 - Wouter Baan

De stemming op de biggenmarkt is in de afgelopen weken bijna 180 graden gedraaid. Waar eerst nog prijsverhogingen aan de orde waren, is het nu de vraag of de noteringen stand kunnen houden. In Duitsland zijn verlagingen reeds aan de orde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lagere varkensprijzen en de onrust die daarmee gepaard gaat, hebben de biggenmarkt geen goed gedaan. De koopinteresse van vleesvarkenshouders heeft in de afgelopen dagen een behoorlijke veer gelaten, zowel wat betreft de binnenlandse vraag alsook de exportvraag. Dit maakt dat het aanbod biggen oploopt en dat zet druk op de prijs. Op de vrije markt zijn mooi courante koppels voor een paar tientjes te koop, maar desalniettemin lastig te slijten. 

De Duitse VEZG-biggennotering gaat deze week met €1 omlaag tot €27 per big. Een daling die niet met seizoenspatronen te rijmen is, maar wel wordt doorgevoerd en daarmee typerend is voor de zwakke marktsituatie. In Nederland kan de DCA BestPigletPrice wel standhouden, op €28 per big, hoewel sommige handelaren wel opteren voor een (kleine) correctie. 

Gebrek aan vertrouwen
Op dit moment ontbreekt het de sector aan vertrouwen in betere varkensprijzen. Vleesvarkenshouders die realistisch rekenen, besluiten soms de stallen leeg te houden of overwegen dit te doen. De vraag is of de hoge voerkosten over pakweg vier maanden gecompenseerd worden door betere varkensprijzen. In dat geval zouden de varkensprijzen namelijk een behoorlijk stap moeten zetten. En behalve een krimpende varkensstapel zijn er momenteel weinig lichtpuntjes die spoedig een ommekeer voorspellen.

Klik hier voor een toelichting om de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden