Shutterstock

Analyse Varkens

De varkensmarkt is onveranderd impulsloos

26 Januari 2022 - Stef Wissink

Het blijft vooralsnog tobben op de varkensmarkt. Onvoldoende slachtcapaciteit en een zwakke vleesvraag doen het sentiment geen goed. Het aanbod van vlees is ruim, ondanks het feit dat het aantal Duitse varkensslachtingen in week 3 naar een laag niveau zakte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omikrongolf komt voor de varkenssector op een ongelegen moment. Daar waar het aanbod van varkens in januari vaak te ruim is, wordt nu ook de verwerkingscapaciteit van slachterijen danig gedrukt. Het leidt ertoe dat het lastig is om alle aangeboden dieren te plaatsen, hetgeen ook blijkt uit het hoge gemiddelde geslachte gewicht (101,60 kilo in week 2).

Daarnaast zijn in de eerste twee weken van het jaar meer dan 11.000 (veelal zware en moeilijk te plaatsen) varkens de grens over gegaan; voornamelijk naar Polen en Spanje, maar ook naar bestemmingen als Italië, Slowakije, Hongarije en Roemenië.  Zo blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Loopt het Duitse aanbod structureel terug?
Het aantal slachtingen in Duitsland lag in de eerste drie weken van het jaar op een laag niveau. In week 3 werden slechts 793.000 varkens verwerkt in de Duitse slachthuizen. Het laagste aantal voor deze week sinds zeker 2008. Ondanks de lage slachtaantallen blijven er echter niet veel varkens (door de lage verwerkingscapaciteit) in de Duitse stallen liggen. Het gemiddelde geslachte gewicht in week 3 bedroeg namelijk 97,2 kilo, een daling van 0,2 kilo ten opzicht van week 2 toen de varkens nog gemiddeld 97,4 kilo wogen. Het is een signaal dat het Duitse varkensaanbod komende periode niet veel groter uitvalt en de varkensvleesproductie verder krimpt.

Dat de ontwikkeling geen positieve uitwerking heeft op de prijzen, komt enerzijds doordat het aanbod voor de beschikbare slachtcapaciteit voldoende is, alsmede de zwakke vleeshandel. In de Nederlandse varkenshandel valt te bespeuren dat de Duitse slachthuizen geen interesse hebben om Nederlandse dieren bij te kopen. Daarnaast hebben ook Nederlandse slachthuizen te maken met een beperkte slachtcapaciteit als gevolg van coronabesmettingen. Er zijn daardoor voldoende slachtrijpe dieren beschikbaar en het aanbod voelt (afgemeten aan de vraag) nog altijd ruim.

Vleeshandel moeizaam, prijzen stabiliseren
Hoewel de vleeshandel nog altijd als lauw wordt omschreven, stabiliseren de noteringen van diverse varkensonderdelen wel, aldus de prijsopgaven voor de DCA-notering Varkensonderdelen. Enkel 'magere metten' noteren gemiddeld €1,67 cent lager. De beperkte slachtcapaciteit maakt dat het aanbod van vlees wat binnen de perken blijft en de markt niet verder onder druk kan zetten.

Het is wachten op impulsen in de vleeshandel die die hopelijk komen bij het versoepelen van de coronamaatregelen, het voorsorteren op warmer weer en een krimpend aanbod. Vooralsnog zijn de aanknopingspunten echter beperkt. De Duitse VEZG-notering blijft deze week onveranderd op €1,20 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden