Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensmarkt zwicht onder quarantaineplicht

28 Januari 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De besmettelijke Omikron-variant is een loden last voor bedrijven in de vleessector. Door de uitval van hordes slachterijmedewerkers loopt de markt bepaald niet op rolletjes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote uitdaging momenteel is om de motor draaiende te houden nu veel mensen in ons land besmet zijn en daardoor in quarantaine zitten. Onbevestigde geluiden gaan door de markt dat Vion donderdag 27 januari zo'n 250 medewerkers miste. Over een reservebank beschikt het vleesconcern niet. Ook in Duitsland wordt melding gemaakt van massale personeelsuitval. Niet alleen hier in Noordwest-Europa, maar wereldwijd werken de quarantaineregels ontwrichtend. Slachterijen in Australië en de Verenigde Staten worstelen met hetzelfde probleem.

In Duitsland is het personeelsgebrek duidelijk af te lezen aan de slachtcijfers. Afgelopen week werden 793.000 varkens geslacht, wat voor een volle slachtweek extreem laag is. In Nederland hingen 311.000 varkens aan de haken; niet buitensporig weinig. Het uitbenen van varkens is echter punt twee. Dat schijnt in Europa veel minder te gebeuren, al laat dit zich helaas niet in cijfers uitdrukken. Op de vleesmarkt levert dit nog niet direct tekorten op, omdat de voorraden al tijdenlang hoog zijn en daaruit geput kan worden. Daarbij is de vleesvraag momenteel kalm wat past bij deze tijd van het jaar.

Veel onzekerheid 
Wanneer deze situatie langer aanhoudt, kunnen er mogelijk tekorten aan uitgebeende producten ontstaan. Al met al zorgt de situatie voor veel onzekerheid, hoewel de karkas-onderdeelprijzen intussen op een bodem zijn gestuit. In veel landen worden de coronamaatregelen versoepeld, of zelfs losgelaten, zoals in Denemarken. Voor de afzet van varkensvlees is dat (op termijn) gunstig, al zou het naïef zijn om hier direct wonderen van te verwachten.

Van een normaal ritme is in de vleessector momenteel bepaald geen sprake. Dit raakt ook de afzet van levende varkens dat door de handel als ruim wordt omschreven. De prijsdruk die in de afgelopen weken opspeelde, is ondertussen naar de achtergrond verdwenen. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan voor geslachte varkens op €1,18 per kilo en de prijs van levende varkens op €0,89. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden