Eigen foto

Nieuws Varkens

Ook vleesvarkenshouder voelt nu de pijn in crisis

4 Februari 2022 - Stef Wissink - 5 reacties

Waar tot nog toe de meeste pijn in de varkenssector bij de vermeerderingsbedrijven zat, is het saldo op vleesvarkensbedrijven inmiddels ook naar een bedroevend niveau gezakt. Ondertussen blijven ook de marges van zeugenbedrijven ver onder de langjarig gemiddelden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-Biggen index is na een dieptepunt in november vorig jaar (12 punten), bij licht gestegen biggenprijzen, wat opgelopen naar een stand van rond de 30 punten aanvang februari. Hoewel de index dus een stijging heeft laten zien, is de huidige stand voor de tijd van het jaar nog altijd historisch laag. In de vleesvarkenshouderij is de situatie al niet veel beter.

Lange tijd ondersteunden de lage biggenprijzen het saldo van vleesvarkenshouders. Na de recente prijsstijgingen voor de biggen, het voer en de lichte daling van de opbrengstprijzen bij de vleesvarkens kruipt het saldo langzaamaan naar recordlage niveaus. De huidige stand van 30 punten ligt nog iets boven het historische dieptepunt van de index op 19 punten welke begin 2016 korte tijd werd bereikt.

Historisch lage opbrengstprijzen
Voornaamste oorzaak van de lage standen van de rendementsbarometers blijven de lage opbrengstprijzen. De aanhoudende malaise op de varkens- en varkensvleesmarkt drukken de saldo's. De DCA-Beursprijs 2.0 moest in januari een cent inleveren nadat er vanuit de slachthuizen flinke druk op de noteringen werd gezet. De DCA-Beursprijs 2.0 staat daarmee op het lage niveau van €1,18 per kilo geslacht gewicht, exclusief BTW. Hoewel de markt in januari vaker moeizaam is in januari is de huidige notering historisch laag.

De forse druk op de vleesvarkensmarkt hebben de stijging van de biggenprijzen ook tot stoppen gebracht. Het ontbreekt bij vleesvarkenshouders aan echt perspectief, en hogere prijzen voor biggen worden niet geaccepteerd. De DCA-BestPigletPrice kon in de eerste twee weken van januari nog twee keer een kleine stap omhoog zetten: de notering steeg van €26 naar €28, exclusief BTW. De laagste notering in week vijf sinds het ontstaan van de DCA-BestPigletPrice in 2015.

Hoge kosten voer
Naast de pijn van lage opbrengstprijzen zijn er de voortdurende stijgende kosten. Mengvoer wordt nog altijd maandelijks duurder wat de situatie bij varkenshouders verder op scherp zet. Alle soorten varkensvoeders waren in januari €1,00 tot €1,10 per 100 kilo duurder dan in december. Veel perspectief op lagere prijzen, en daarmee meer ontspannen marges, is er ook wat dit betreft niet.

Naast deze in de index inbegrepen factoren spelen ook de stijgende kosten voor overige posten als energie een rol in het negatieve sentiment in de sector. Om voor zowel vermeerderaar als vleesvarkenshouder een kostendekkend perspectief te creëren, zullen de prijzen voor vleesvarkens met zeker €0,40 a €0,50 per kilo omhoog moeten. Met de huidige stabiele noteringen en nog maar een beperkt zicht op verbetering heeft de sector nog een zeer lastige periode voor de boeg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden