Shutterstock

Nieuws Varkens

Lage slachtcijfers geven markt nog geen duw

9 Februari 2022 - Stef Wissink

Het ontbreekt de varkensmarkt aan impulsen om de noteringen in beweging te krijgen. Het aanbod varkens lijkt weliswaar wat kleiner te worden, maar ook de verwerkingscapaciteit van de grote slachthuizen in Duitsland en Nederland is beperkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee is het aanbod varkens voldoende voor de vraag. Vanuit de handel wordt voor de komende weken voorzichtig gehint op een wat teruglopend aanbod slachtrijpe dieren. Gehoopt wordt op een tegelijkertijd afnemende impact van corona op de slachterijcapaciteit. Voor de komende week is het echter nog niet zover en blijft het aanbod ruim voldoende voor de beschikbare slachthaken. In Duitsland werden vorige week ruim 783.000 varkens verwerkt. Het gemiddelde geslachte gewicht bleef stabiel op 97,3 kilo.

Vleeshandel blijft stabiel, maar impulsloos
De vleeshandel blijft ondertussen stabiel, maar impulsloos. De DCA-noteringen voor varkensvlees waren voor bijna alle onderdelen onveranderd. Voor de hammen werd een plus genoteerd van gemiddeld €0,03 per kilo, wat voor het hele karkas een opwaardering van ongeveer €0,01 per kilo betekent. De reeds aanwezige grote voorraden varkensvlees in vrieshuizen beperken de mogelijkheden voor slachters om product tijdelijk op te slaan. Dit draagt bij aan een ruim aanbod vlees binnen de Europese grenzen.

Het is voor de varkensprijzen wachten op impulsen die mogelijk komen wanneer de slachtaantallen de komende maanden verder dalen of wanneer de vleesmarkt daadwerkelijk wat in beweging komt. De aanstaande zomermaanden en het zicht op het Europabreed afbouwen van de coronamaatregelen geeft hierin wat hoop.

Voorlopig is een onveranderde notering het maximaal haalbare. De VEZG-notering blijft dan ook stabiel staan op €1,20 per kilo geslacht gewicht. Wel lag de door de Duitse handel opgegeven spanne voor de noteringen deze keer duidelijk hoger: die reikte deze week van €1,20 tot €1,25 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden