Shutterstock

Nieuws Varkens

'Forse daling inseminaties varkens laatste kwartaal'

14 Februari 2022 - Stef Wissink

Het aantal verkochte doses varkenssperma lijkt vanaf het vierde kwartaal van 2021 flink te zijn teruggelopen. Dat blijkt uit navraag bij diverse Nederlandse KI-organisaties. Het is een aanzet naar een verdere krimp van de Nederlandse varkensstapel in 2022.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal verkochte doses eindberensperma was vorig jaar over de eerste drie kwartalen 'vrij stabiel', zo laten leveranciers weten. Vanaf eind derde, maar met name het vierde kwartaal liep het aantal verkochte doses echter flink terug. Daarbij worden percentages van tussen de 5% en 7% ten opzichte van een jaar eerder genoemd. Directe aanleiding lijkt de slechte prijsvorming voor biggen en het gebrek aan marktperspectief op korte termijn.

Aantal verkochte doses mogelijk nog verder terug
Over de vraag of het aantal inseminaties over het eerste kwartaal een nog grotere krimp laat zien, zijn de meningen verdeeld. Enerzijds wordt verwacht dat de bedrijven die wilden stoppen eind vorig jaar reeds zijn gestopt. Anderzijds klinken echter zorgelijke geluiden over de huidige financiële situatie op vermeerderingsbedrijven. Links en rechts zijn er al betalingsachterstanden. Het wordt niet uitgesloten dat wanneer marktverbetering nog langere tijd uitblijft meer zeugenbedrijven, al dan niet gedwongen, worden leeg gedraaid.

Naast dat er bedrijven gestopt zijn, draaien de blijvers vanwege de slechte economische situatie ook geregeld met een lagere bezettingsgraad, aldus een woordvoerder van één van de bedrijven. 

POV ziet ook bedrijven afhaken
De POV kan bij monde van directeur Theo Duteweerd, die zich in zijn rol ook bezighoudt met markt- en productieverloop, het geschetste beeld bevestigen. "We zien inderdaad dat de slechte marktsituatie nu leidt tot stoppers. Omdat deze krimp zich in kwartaal vier heeft ingezet, verwachten wij echter pas vanaf kwartaal drie 2022 een significant kleiner Nederlands aanbod". Duteweerd waarschuwt voor teveel optimise over de impact van een krimpend aanbod: "Dat is geen garantie voor betere prijzen, we hebben te maken met een groot Europees aanbod varkensvlees een een verzwakte exportpositie. Hopelijk kan de heropening van de economie de komende maanden de vleesmarkt een impuls geven".

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden