Shutterstock

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

17 Februari 2022 - Stef Wissink

De Russische varkensproductie heeft jarenlang hoge groeicijfers laten zien, maar deze ontwikkeling is afgelopen jaar grotendeels tot stilstand gekomen. De productieverwachtingen werden vorig voorjaar, vanwege de verspreiding van Afrikaanse varkenspest, al naar beneden bijgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische varkensproductie dikte met 1,1% (ofwel 57.000 ton) aan, tot in totaal 4,95 miljoen ton levend gewicht. Dat is veel lager dan in voorgaande jaren, toen de groeicijfers rond 10% lagen. De productiecijfers van de tien grootste varkensbedrijven in het land lieten nog wel flinke toenames zien. De Russische varkenshouderij raakt zodoende steeds verder geconcentreerd.

Miratorg blijft grootste
De top-10 varkensondernemingen van Rusland produceerden gezamenlijk 2,92 miljoen ton varkensvlees en zetten daarmee de stijgende lijn voort. Het marktaandeel van die bedrijven is opgeklommen naar 59,1%. De grootste varkensproducent in Rusland blijft Miratorg, met een marktaandeel van 11,2%. Dit bedrijf heeft vorig jaar 555.200 ton varkensvlees geproduceerd. Een extreem grote productiestijging boekte de nummer twee van het land: Sibagro wist het geproduceerde volume met 42% op te voeren, tot 365.700 ton levend gewicht.

Volgens het Russische ministerie van Landbouw werden afgelopen jaar 349 varkensbedrijven getroffen door Afrikaanse varkenspest. Hieronder waren ook zeventien grootschalige varkensbedrijven. In totaal werden volgens de voorzitter van de Russische varkensvakbond in de periode van oktober 2020 tot en met eind 2021 zo'n 1 miljoen varkens geruimd.

Hiermee heeft het Afrikaanse varkenspestvirus definitief grip gekregen op de ontwikkeling van de Russische varkensvleesproductie. Dat is een flinke tegenvaller voor de sector, die de ambitie heeft uitgesproken om in de komende jaren in te zetten op een flinke groei van de exportpositie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox