Shutterstock

Nieuws Varkens

Slinkend aanbod geeft varkensprijs eindelijk duw

16 Februari 2022 - Stef Wissink

Na een periode van ongeveer acht maanden van bijna onafgebroken druk op de varkensprijzen lijkt de markt eindelijk een draai te maken. Voornaamste impuls lijkt het historisch gezien krappe aanbod varkens in Duitsland, en het vooruitzicht op een verdere krimp in de komende maanden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Duitse slachthuizen medio juni vorig jaar begonnen te snijden in de noteringen werd de toon voor een lange periode gezet. De Duitse varkensnoteringen van marktleider Tönnies en Vion gingen terug van €1,54 per kilo geslacht gewicht in week 23 naar €1,20 in week 39, om vervolgens geruime tijd op dit extreem lage niveau te blijven hangen. Hoewel de slachtaantallen al tijden krap zijn lijkt het almaar slinkende aanbod de markt nu omhoog te drukken.

Vleeshandel zet eerste stapjes
Ondanks dat de vleeshandel nog geen grote impulsen kent heeft de karkasprijs, door de wat verbeterde prijzen voor hammen, reeds enkele centen per kilo aan waarde gewonnen. Voor de komende periode worden in meer landen versoepelingen van de coronamaatregelen voorzien wat de vraag verder kan doen toenemen.

Handelaren bespeuren deze week ook de verbeterende stemming op de varkensmarkt en geven aan dat dat slachtrijpe dieren wat makkelijker te plaatsen zijn dan enkele weken terug. Hoewel er deze week enerzijds toch nog een flink aantal hele zware varkens voor export verkocht moeten worden, nemen slachterijen links en rechts soms ook weer een extra koppeltje aan. In Duitsland is men goed 'aan' met het slachten.

Duitse slachters hingen vorige week bijna 826.000 varkens aan de haak. Dat waren er flink meer dan de week ervoor toen het aantal op 787.000 stuks bleef steken. Het probleem van personeelsuitval door corona lijkt, al is het langzaam, wat meer naar de achtergrond te verdwijnen. Het geslachte gewicht bleef onveranderd op 97,3 kilo gemiddeld.

De Duitse VEZG-notering voor aankomende week (17-2 tot en met 23-2) is vastgesteld op €1,25 per kilo geslacht gewicht, een plus van €0,05. Op dit moment is het nog niet duidelijk of de slachthuizen de verhoging accepteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden