Shutterstock

Nieuws Varkens

Europese cijfers hinten op flinke krimp varkensstapel

17 Februari 2022 - Stef Wissink

De precaire financiële situatie in de varkenshouderij lijkt in Europa te gaan leiden tot een forse krimp van het aantal varkens. De lage opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen, in combintie met hoge kosten, leidt tot aanzienlijk lagere productiecijfers. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten uit de eindejaarstelling in november/december van het Europees Statistisch Bureau (Eurostat).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eurostat publiceerde cijfers van de eerste veertien van de in totaal 27 landen in de Europese Unie. De veertien landen representeren ongeveer 60% van de totale Europese varkensstapel. Het aantal varkens daalde in deze groep met 5,78 miljoen stuks tot 84,06 miljoen. Dat betekent een neergang van 6,4%. Op de cijfers van Spanje na zijn alle belangrijke varkenslanden vertegenwoordigd in de voorlopige cijfers.

Teruggang sterkst in Duitsland en Polen 
De sterkste krimp wordt opgetekend in Duitsland en Polen. De Duitse varkensstapel kromp met 2,45 miljoen stuks tot 23,62 miljoen. Een daling van bijna 10%. Nog sneller daalde het aantal varkens in Polen. Het aantal liep met 1,48 miljoen terug tot in totaal 10,24 miljoen. Dat betekent een daling van liefst 12,7%. 

Ook in landen als Griekenland (-12,5%), Frankrijk (-3,4%) en Denemarken (-1,8%) werden minder varkens geteld.

20% minder zeugen in Polen
Specifieker gekeken naar de ontwikkeling van het aatal zeugen valt de krimp in Polen het meest op. Het land bouwde de zeugenstapel met maar liefst 20% af tot in totaal nog 654.000 stuks. Ook in andere grote varkenslanden als Duitsland, Frankrijk en Denemarken daalt het aantal zeugen met respectievelijk 7,3%, 3,8% en 3,0%. 

Hoewel de uiteindelijke cijfers uit Spanje, dat tussen de 20% en 25% van de Europese varkens herbergt, de totale cijfers nog zullen beïnvloeden lijkt het wel vast te staan dat de Europese varkensproductie in 2022 behoorlijk terugloopt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden