Shutterstock

Nieuws Varkensprijs

Plus prijs Westfort 'signaal', hauspreise Duitse slachters

17 Februari 2022 - Stef Wissink

Hoewel de stemming op de varkensmarkt iets vriendelijker is, wordt de gisteren met €0,05 verhoogde VEZG-notering door de grote Duitse slachters niet gevolgd. In Nederland verhoogt slachterij Westfort als enige deze week haar notering. Jaap de Wit jr. van Westfort hoopt met de verhoging 'een signaal af te geven' nu de vleesmarkt volgens de Wit wat vriendelijker oogt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel een kleine verhoging van de VEZG-notering gisteren door marktpartijen wel werd verwacht wordt de grootte van de plus door menigeen als 'fors' omschreven. De Duitse varkensslachters Tönnies en Vion zien op dit moment nog geen ruimte voor een dergelijke verhoging en noteren onveranderd op €1,20 per kilo geslacht gewicht.

Westfort plust
Waar de meeste Nederlandse slachthuizen deze week ook onveranderd noteren heeft slachterij Westfort haar notering met €0,02 cent per kilo verhoogd. Jaap de Wit jr. van het concern hoopt de vleesmarkt een signaal te geven, zo laat hij desgevraagd weten. "We merken op het moment dat de vraag naar bepaalde vleesonderdelen wat vriendelijker is. Van krapte kunnen we niet spreken, maar we moeten toch zien dat we de markt over de drempel heen helpen. Het is te hopen dat een duidelijk signaal dat de markt nu naar boven kijkt voor een verdere impuls kan gaan zorgen."  

De vriendelijkere vleeshandel komt voort uit een wat opgeleefde vraag naar varkensvlees uit Europa. "We zien op Europees niveau wat meer balans en daarmee vraag ontstaan. Dat heeft te maken met een wat minder groot aanbod in een aantal landen, maar ook met de tijd van het jaar. Een verdere krimp van de slachtaantallen in Duitsland kan ook vanuit die hoek de vraag wat doen toenemen." Op de vraag of er op de exportmarkten ook wat meer muziek in de markt zit, is de Wit duidelijk: "De vraag vanuit Azië is nog altijd rustig."

De notering van Westfort staat na de plus op €1,11 per kilo exclusief btw. Vion noteert deze week op €1,28 per kilo inclusief btw. Compaxo staat op €1,08 per kilo exclusief btw en van Rooi op €1,09 per kilo exclusief btw.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden