Shutterstock

Analyse Varkens

Hoe reageert DCA Beursprijs op Duitse plus?

18 Februari 2022 - Redactie Boerenbusiness

Eindelijk is er een zonnestraal op de geplaagde varkensmarkt doorgebroken, al zijn de grote slachterijen vooralsnog spelbreker door de verhoging in Duitsland te negeren. Hoe reageert de DCA Beursprijs hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de VEZG-notering deze week met €0,05 omhoog ging tot €1,25 is voor velen in de sector een wenselijke ontwikkeling. Dat de grote slachterijen in Duitsland vervolgens een Hauspreise afkondigden, geeft echter een zure nasmaak. Zoals wel vaker voelen Tönnies en Vion er weinig voor om mee te verhogen en verschuilen ze zich achter de zwakke vleesmarkt. Varkenshouders in Duitsland zijn er vast van overtuigd dat de slachterijen de komende week de stap wel zullen gaan zetten en wachten met leveren tot woensdag de nieuwe prijs bekend is.

Wellicht hebben de producentenverenigingen in Duitsland een te groot risico genomen door de notering direct met 5 cent te verhogen, een plus van bijvoorbeeld 2 cent was mogelijk wel opgevolgd. Hoe het ook zij: De weg naar boven is in elk geval ingezet, maar – zoals wel vaker – zijn de eerste meters het zwaarst.

Behalve in Duitsland waren er ook verhogingen waar te nemen in Spanje waar de varkensprijs gisteren (17-02) met €0,037 steeg naar een niveau van €1,125. Ook de varkensprijs van Danis zit in de lift en noteert €0,80 wat een stijging betekent van €0,05.

Vleesmarkt verbetert 
De afzetmogelijkheden op de vleesmarkt zijn aan het verbeteren. De coronamaatregelen zijn intussen geen argument meer om de prijzen te drukken. Bovendien droogt het varkensaanbod in Europa op en dat zal op termijn ook de vleesmarkt gaan beïnvloeden. Omdat de vleesvoorraden nog ruim zijn, duurt dat waarschijnlijk even.

Sinds begin oktober zijn de varkensprijzen nauwelijks van hun plaats geweken. Op 1 oktober 2021 kwam de DCA Beursprijs 2.0 (Beurs) uit op €1,19 voor de geslachte varkens, wat voor week 40 een daling betekende van €0,05. Dat de varkensmarkt toen aan het begin van een lange vrijwel onveranderde periode stond, had niemand durven bevroeden. In week 4 2022 moest aan dat niveau nog iets worden geschaafd, toen de slachterijen hun prijzen naar beneden bijstelden. Maar na negentien weken lijkt zich nu een mogelijkheid aan te dienen voor een verhoging van de Beurs. Hoogtijd en hardnodig, melden insiders.

De stijgingen in Europa leken Nederland onberoerd te laten, maar dat bleek niet het geval. Van de Nederlandse slachterijen steeg alleen Westfort met €0,02 en kwam uit op €1,11. Naar komende week toe zullen de andere slachterijen moeten laten zien of ze het Westfortse voorbeeld willen volgen. Dat dat niet een vanzelfsprekendheid is blijkt wel uit de mitsen en maren die door een aantal slachterijen worden geuit, waardoor de 'euforie' weer wordt getemperd. En dat is frustrerend voor de mester die al zo lang niet heeft mogen profiteren van de vraag naar vlees en alleen maar te horen kreeg dat een verhoging niet mogelijk bleek, zelfs niet richting de feestdagen in december. Het argument dat er varkens genoeg zijn is een grijs gedraaide plaat. Slachters vergeet niet uw mesters, lijkt de gedachte te moeten zijn. 

Handelaren die voor week 8 verwachtingsprijzen hebben opgegeven  zetten in op een verhoging van de Beurs. Uit de toelichting op de DCA Beursprijs 2.0 van DCA Markets blijkt dat de mutaties behoorlijk uiteen lopen, maar ook een overeenkomst hebben en dat is dat het refrein van onveranderd ter zijde wordt geschoven.

De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens stijgt deze week met €0,03 naar €1,21. De mutatie van de prijs van levende varkens komt uit op €0,02 en stijgt daardoor naar €0,91.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden