Shutterstock

Nieuws Vlees

Importeurs voelen weinig voor diervriendelijk vlees

23 Februari 2022 - Stef Wissink

Duitse onderzoekers van het Thünen Instituut hebben onderzoek gedaan naar de bereidheid bij internationale afnemers van varkensvlees om meer te betalen voor vlees afkomstig van dieren met een hogere dierenwelzijnsstatus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het instituut concludeert dat de wil om meer te betalen voor 'diervriendelijker' vlees niet erg hoog lijkt. Tot dit inzicht komen de onderzoekers na meerdere gesprekken met economen en im-/exporteuren van varkensvlees in Polen, Italië, Japan en Zuid-Korea. Hoewel het onderwerp bij jongere doelgroepen in Polen en Italië wel op de agenda staat, speelt het bij afnemers in Japan en Zuid-Korea geen rol in hun inkoopbeleid.

Andere prioriteiten
De onderzoekers geven aan dat voor buitenlandse consumenten thema's als prijs, kwaliteit en herkomst de belangrijkste criteria zijn. Als het thema dierenwelzijn in de genoemde buitenlandse export bestemmingen van waarde wil zijn moet het in relatie kunnen worden gebracht met een betere kwaliteit en smaak van het varkensvlees. Criteria als bijvoorbeeld meer leefruimte, die enkel terugslaan op het dier, staan op exportmarkten niet in de belangstelling. Ook zou het volgens de experts helpen het thema beter bij de afnemers onder de aandacht te brengen.

In Duitsland is de varkenssector druk bezig om het dierenwelzijn naar een hoger plan te tillen. Steeds meer retail bedrijven in Duitsland vragen vlees dat afkomstig is van dieren die volgens criteria van dit keurmerk zijn grootgebracht. Deelnemende varkenshouders ontvangen een bonus voor geleverde dieren. Voor vlees met een exportbestemming leveren de gegeven inspanningen vooralsnog dus nog niet of nauwelijks extra meerwaarde op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden