Shutterstock

Analyse Varkens

Duitse slachters volgen en plussen met dubbele cijfers

23 Februari 2022 - Stef Wissink

De Duitse VEZG-notering zette vorige week na een lange onveranderde periode een duidelijke stap omhoog. Hoewel de Duitse slachthuizen niet volgden zetten de Duitse erzeugergemeinschaften de stijgende lijn vanmiddag zelfs versneld door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste omikron-perikelen lijken ook in Duitsland achter de rug. Het aantal slachtingen liep afgelopen week weer wat verder op. Er hingen in totaal bijna 850.000 varkens aan de Duitse haken. Dat waren er ongeveer 25.000 meer dan een week eerder. Het gemiddelde geslacht gewicht liep daarbij 0,1 kilo terug tot 97,2 kilo. Het is een signaal dat het aanbod de komende weken mogelijk wat terugloopt.

Vleeshandel voorzichtig positiever
Ook de handel in varkensvlees lijkt te verbeteren, al gaat het voorzichtig. Waar afgelopen twee weken het totale karkas ongeveer €0,02 per kilo aan waarde won, werd er deze week bijna €0,03 per kilo geplust. Dat blijkt uit de opgaven voor de DCA-mutaties voor varkensvleesonderdelen. Ook in Duitsland wordt gesproken van een licht verbeterde vleeshandel. Wel wordt er gewezen op het dempende effect welke de grote voorraden varkensvlees die in vrieshuizen nog opgeslagen ligt kan hebben.

Aanbod levende varkens krimpt
Duitse slachthuizen geven vanmiddag aan dat de verhoogde inkoopnotering nog niet volledig in de verkoop kan worden teruggehaald. Wel wordt bevestigd dat het aanbod afgemeten aan de vraag wat aan de krappe kant is.

In de Nederlandse varkenshandel wordt de plus van harte toegejuicht. De stemming voelt duidelijk vriendelijker aan.  Wel valt net als vorige week te bespeuren dat het aanbod levende varkens in Nederland op dit moment nog niet krap te noemen is. Ook deze week gaan er nog wat zware dieren voor export weg. 

De Duitse VEZG-notering plust deze week €0,07 per kilo en komt daar mee uit op €1,32 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachthuizen sluiten aan en zetten een mega stap omhoog en plussen €0,12 per kilo. Daarmee noteren ook Tönnies en Vion Duitsland op €1,32 per kilo geslacht gewicht. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden