Shutterstock

Analyse Biggen

Prijsspurt in varkens slaat over op biggenhandel

28 Februari 2022 - Wouter Baan

De snel stijgende varkensprijzen laat de biggenmarkt bepaald niet koud. Zowel de Duitse biggenprijs als de DCA BestPigletPrice in Nederland knallen omhoog. Ook de komende weken liggen prijsverhogingen in het verschiet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de het sentiment op de varkensmarkt de biggenhandel kan maken of breken, wordt nu weer onderstreept. Qua aanbod is er op de biggenmarkt niet veel veranderd ten opzichte van de afgelopen weken, van tekorten is geen sprake.

De wil om nieuwe koppels op te leggen is echter fors groter geworden, zowel in Nederland als Duitsland. Met stijgende varkensprijzen in ogenschouw neemt de kans op rendement weer toe, hoewel de markt nog wel een lange weg heeft te gaan. Het prijsherstel op de varkensmarkt gaat overigens verrassend snel, Vion verhoogt deze week de varkensprijs met 12 cent tot €1,44 per kilo (inclusief btw).

Inflatie
De vraag naar biggen zal de komende dagen waarschijnlijk verder verbeteren. Twijfelende vleesvarkenshouders in Europa moeten nu kiezen of ze wel of niet gaan opleggen. Het is immers aannemelijk dat de biggen volgende week opnieuw (fors) duurder zijn. Oftewel: inflatie. Dat 'flexmesters' in Duitsland gaan besluiten om nieuwe biggen op te leggen, is niet vanzelfsprekend. Het voer is immers duur en wordt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waarschijnlijk nog duurder. 

Op basis van de verbeterde vraag stijgt de Duitse VEZG-biggenprijs deze week met €4,50 tot €29 per big. De DCA BestPigletPrice stijgt – op basis van opgaven van handelaren – met €4 tot €33,50 per big.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden