Eigen foto

Nieuws Varkens

Ongekende prijzenslag op Duitse varkensmarkt

2 Maart 2022 - Stef Wissink

De leidende Duitse VEZG-notering stoomt steeds sneller op. Na de plus van 5 cent twee weken terug, en de 7 cent van vorige week neemt de prijs nu een nog grotere stap. De Duitse marktleider Tönnies volgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In enkele weken tijd is de stemming op de varkensmarkt 180 graden gedraaid. Nadat de erzeugergemeinschaften twee weken geleden de eerste verhoging van de notering aankondigden was er nog veel weerstand vanuit de slachtwereld, en lieten zij de prijzen onveranderd. Het hek lijkt nu echter van de dam en de prijsverhogingen volgen elkaar in hoog tempo op. Al klinkt vanuit de Duitse slachtwereld het geluid dat het veel te snel gaat.

Krap aanbod varkens
In Duitsland lijkt de krimpende varkensstapel zich meer en meer te laten gelden. Daarbij lijken de slachthuizen inmiddels nauwelijks meer last te hebben van coronaperikelen en kunnen zij de capaciteit opvoeren. Nu er in Duitsland minder varkens beschikbaar zijn wordt er bij Nederlandse handelaren voorzichtig geïnformeerd naar dieren. De handel verwacht dat er de komende weken meer varkens de grens overgaan, zeker omdat het met achterblijven van de Nederlandse noteringen ook weer prijstechnisch interessant wordt voor varkenshouders. 

Dat de Nederlandse slachthuizen achter de feiten aan lopen, komt waarschijnlijk door het gegeven dat zij recent de slachthaken te makkelijk gevuld hebben gekregen, zo klinkt het. Dat kan de komende weken echter gaan veranderen als Duitse verwerkers structureel om meer varkens gaan vragen.

Vleeshandel stijgt niet volledig met inkoopprijs mee
De vleeshandel heeft ook een stijgende lijn te pakken. Het hele karkas won deze week tussen de €0,07 en €0,08 aan waarde, zo blijkt uit de DCA-mutaties varkensonderdelen. Vooral hammen, schouders en nekken werden duurder verkocht. De verkoop lijkt vooral op het Europese vasteland te verbeteren. In de export blijft de situatie vrij moeizaam en is er minder beleving te bespeuren.

Duitse slachthuizen melden grote moeite te hebben met het fors verhoogde inkoopniveau. Zij geven aan dat dergelijke plussen in de verkoop bij lange na niet gerealiseerd worden. Volgens een woordvoerder wordt de notering 'geforceerd' naar boven gebracht. Gehoopt wordt op een sneller verbeterende vleeshandel in de komende weken, met de heropening van horeca in Europa en het grillseizoen in aantocht. 

De Duitse VEZG-notering wordt met €0,18 verhoogd naar €1,50 per kilo geslacht gewicht. Ook marktleider Tönnies verhoogt de notering met een zelfde mutatie naar €1,50 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden