Danish Crown

Nieuws Varkens

'Hogere varkensprijs draait duimschroef slachters aan'

8 Maart 2022 - Stef Wissink - 1 reactie

De Duitse varkensprijzen schieten omhoog. CEO van Danish Crown, Jais Valeur, heeft in gesprek met Duitse media zijn ongenoegen geuit over het tempo van de stijgingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensnoteringen stegen in enkele weken tijd met €0,30 per kilo geslacht gewicht. Tegelijkertijd vielen de verhogingen van de inkoopnoteringen in Denemarken veel beperkter uit. Daar steeg de varkensprijs van Danish Crown vorige week bijvoorbeeld slechts met €0,027 tot €1,12 per kilo geslacht gewicht. Valeur noemt de fors stijgende inkoopkosten in Duitsland in het licht van de mogelijkheden op de vleesmarkt 'kritisch'.

Varkensaanbod en slachtcapaciteit in onbalans
De sterk gekrompen Duitse varkensstapel heeft volgens Valeur in Duitsland geleid tot een onbalans tussen slachtcapaciteit en het aanbod slachtrijpe dieren. Waar het aanbod ongeveer 10% lager ligt, is de slachtcapaciteit met slechts enekele procenten teruggelopen. Dat heeft er volgens de CEO toe geleid dat door varkenshouders 'de duimschroeven zijn aangedraaid' bij de Duitse slachtbedrijven.

Op de vleesmarkt zijn de verhogingen van de inkoopprijzen volgens Valeur niet terug te verdienen. Hij noemt het aanbod in Europa nog altijd groot. Om de huidige prijssprongen te rechtvaardigen zou het aanbod vlees op de markt volgens hem veel kleiner moeten zijn dan de vraag. Valeur geeft aan ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf de varkensprijzen de komende maanden voortdurend kan verhogen en dat hij dat zo snel als mogelijk wil doen. Echter gaat dat volgens hem op dit moment dus te snel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden