Shutterstock

Analyse Varkens

Volgt DCA Beursprijs 2.0 de Duitse demarrage?

11 Maart 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De Duitse varkensprijs is aan de demarrage begonnen, waarbij het tempo nog hoger ligt dan in de Vuelta of Tour de France. De grote vraag is: Kunnen de Nederlandse noteringen in het spoor blijven?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn bijzondere tijden op de varkensmarkt, historische tijden zelfs. In de recente geschiedenis gingen de prijzen nog nooit zo snel omhoog als nu. Hoewel de prijsrally in de sector met gejuich wordt ontvangen, brengt het ook veel discussie teweeg. Handelaren en varkenshouders kibbelen over  aflevermomenten voor zowel varkens als biggen met als doel om op de nieuwe en hogere notering te kunnen leveren. Dit kost de handel soms zwaar geld, zo wordt meermaals aangegeven. De duwmarkt van de afgelopen maanden is omgeslagen in een verhitte vraagmarkt.

De Duitse varkensprijs (VEZG) steeg deze week met €0,25 tot €1,75. De Internetbeurs is intussen opgeklommen tot €1,99. Dit wekt de suggestie dat de varkensprijzen in Duitsland ook volgende week fors gaan stijgen. Het krappe aanbod zet slachterijen voor het blok. De haken moeten vol om de leveringsverplichtingen naar de retail te kunnen uitleveren. Met een Hauspreise lopen slachterijen echter grote aantallen varkens mis. Op basis van overmacht worden leveringscontracten geannuleerd, waarmee slachterijen uiteraard imagoschade oplopen. Of in ieder geval riskeren.

Dillema's 
Nederlandse slachterijen zien de ontwikkelingen ook met lede ogen aan. Het aanbod is hier verhoudingsgewijs minder krap dan in Duitsland, hoewel de varkens zeker goed gevraagd zijn. Het Duitse stijgingstempo is echter niet bij te benen, zo wordt aangegeven. Dit zet slachterijen voor een dilemma. Wanneer de prijzen hier achterblijven, neemt de afzet van levende varkens naar onze oosterburen toe en daarmee droogt hier het aanbod op. Desalniettemin maken slachterijen in ons land stemming dat ze de Duitse noteringen laten ontsnappen en minder rap gaan verhogen. Of de soep ook zo heet wordt gegeten, is nog toekomstmuziek.

De opgaven voor de DCA Beursprijs 2.0 zijn door de spanningen in de markt zeer uiteenlopend, zo valt in de toelichting van DCA Markets te lezen. De notering voor de geslachte varkens stijgt met €0,25 tot €1,74 per kilo. De prijs van geslachte varkens plust met €0,20 tot €1,35. Dit zijn recordverhogingen. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden