Shutterstock

Nieuws Varkens

Prijsstijging varkens in Duitsland vlakt wat af

16 Maart 2022 - Stef Wissink

De Duitse varkensnoteringen liepen afgelopen weken razendsnel op. Ook deze week zijn varkens gevraagd en kan de notering een stap zetten, al valt de stap deze week wel wat bescheidener uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog altijd hebben Duitse varkensslachters grote moeite om de haken voldoende gevuld te krijgen. De inkoopmarkt is daarmee nog altijd als verhit te beschrijven. Het Duitse aanbod vlees vanuit de slachters is daardoor klein en nauwelijks voldoende om aan de bestaande contract afspraken te kunnen voldoen.

Vleeshandel loopt mee, contracten doen pijn
De DCA-mutaties voor varkensvleesonderdelen laten voor deze week historisch grote stijgingen zien. Alle delen van het varken worden flink duurder verkocht waarbij met name ribben en nekken met plussen van bijna 50 cent per kilo de show stelen. Varkenshazen worden met een plus van 60 cent nog beter weggezet maar maken natuurlijk maar een klein deel van het karkas uit.

Hoewel de onderdelenprijzen voor varkensvlees de afgelopen weken goed mee lijken te stijgen, lijken vooral vaste lopende contracten de slachthuizen parten te spelen. Slachthuizen maken daarom stemming dat de verhogingen te snel gaan en roepen afnemers op prijsvorming in de contracten zo snel mogelijk te herzien. De gespannen balans tussen in- en verkoop zorgt ervoor dat slachthuizen de stijging wat proberen te temperen.

Het aantal geslachte varkens liep vorige week opnieuw verder terug. Er werden krap 735.000 varkens verwerkt. Dat waren er zo'n 38.000 minder dan nog een week eerder. In 2015 werden er in dezelfde week nog ruim 280.000 varkens meer geslacht. Het gemiddelde geslachte gewicht bleef afgelopen week onveranderd op 97,2 kilo. Handelaren melden vanwege het krappe aanbod dan ook nog altijd een goede vraag naar slachtrijpe dieren. Hoewel de varkens ook in Nederland vlot gevraagd zijn, is het aanbod hier nog altijd vrij normaal. In week 9 werden er bijna 318.000 varkens geslacht met een gemiddeld gewicht van 101,40 kilo.

De Duitse VEZG-notering is deze week vastgesteld op €1,85 per kilo geslacht gewicht. Ook Tönnies en Vion Duitsland verhogen hun varkensprijs met €0,10 en komen eveneens uit op €1,85 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden