Shutterstock

Analyse Varkens

Duitse varkensprijs flirt met grens van 2 euro

30 Maart 2022 - Stef Wissink - 1 reactie

Hoewel de varkensmarkt er nog altijd goed bij staat, is van een jubelstemming even geen sprake meer. De noteringen schuren tegen een dak aan nu de vleeshandel tijd nodig heeft om de recente verhogingen door te geven in de keten. De VEZG-notering flirt met de grens van €2. Wordt die horde deze week al genomen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een aantal weken van forse verhogingen in de varkensvleesonderdelen last de markt deze week een adempauze in. De prijzen voor hammen, nekken, schouders en spek stijgen nog met enkele centen. Ribben, middels, buiken en de haas noteren stabiel. Het hele karkas werd gemiddeld €0,015 per kilo meer waard. Ondertussen pogen partijen in de keten nog steeds pijnlijke contracten open te breken en te herzien.

Stemming varkenshandel blijft onderliggend positief
Een krap aanbod Duitse varkens zorgt voor een vlotte handel in slachtrijpe dieren. Begin deze week was het aanbod in Nederland ook krapper vanwege het feit dat varkenshouders (in verband met de TVL-regeling) varkens terug hielden. Slachterijen meldden dat voor eind deze week en begin volgende week meer varkens beschikbaar zijn. Hoewel de afgelopen weken nog niet veel 'extra' varkens de grens over zijn gegaan, wordt het verschil in uitbetaling tussen Nederlandse en Duitse slachthuizen met de week groter. Handelaren sluiten niet uit dat bij het achterblijven van de Nederlandse prijzen meer varkens aan Duitse slachthaken worden gehangen, de vraag naar varkens is er bij de oosterburen.

Het aantal slachtingen loopt in Duitsland inmiddels wel weer op. Er werden vorige week 800.000 varkens geslacht, met een gemiddeld gewicht van 97,7 kilo. Het gemiddelde geslachte gewicht liep in de afgelopen weken ook vrij onverwacht wat op. Het lijkt er op dat varkenshouders met het afleveren van dieren mogelijk toch geanticipeerd hebben op verdere prijsverhogingen. Desondanks ligt het varkensaanbod nog altijd op een historisch laag niveau.

De Duitse VEZG-notering komt deze week uit op €1,95 per kilo geslacht gewicht, wat €0,03 hoger is dan vorige week. Marktleider Tönnies volgt de bescheiden verhoging en zet haar notering ook op €1,95 per kilo geslacht gewicht. In Nederland stijgen de noteringen van Vion en Compaxo deze week nog met €0,03 per kilo geslacht gewicht naar respectievelijk €1,91 (inclusief btw.) en €1,67 (exclusief btw.). Van Rooi volgt de verhogingen niet meer en laat haar varkensprijs onveranderd op €1,64 per kilo geslacht gewicht. De noteringen lijken, in ieder geval voorlopig, een adempauze in te gaan lassen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden