Pali Group

Analyse Varkens

Onzekerheid en gebrek liquiditeit remt export big

1 April 2022 - Stef Wissink

Hoewel de forse stijging van de varkens- en biggenprijzen voor wat optimisme in de varkensmarkt zorgen staan de exportcijfers van biggen de laatste weken onder druk. Niet overal zijn afnemers bereid of in staat de hogere biggenprijzen te betalen. De handel merkt dat de prijzen voor vrije koppels voor export wat onder druk staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de eerste acht weken van het jaar gingen er wekelijks gemiddeld bijna 114.000 biggen de grens over. In de vier daaropvolgende weken liep het aantal geëxporteerde biggen aanzienlijk terug tot zo'n 101.000 stuks per week. Met name de uitvoer naar afnemers in de belangrijkste landen, Duitsland en Spanje, liep terug. In de handel valt op te merken dat er op het moment voldoende biggen voor de vraag beschikbaar zijn en dat het soms al even zoeken is naar een plaats.

Gebrek aan vertrouwen en betalingscapaciteit
De export naar Spanje liep in week 10 en 11 terug tot ongeveer 25.000 stuks. Deels heeft dit te maken met de mutatiesystematiek in Spanje, zo valt in de biggenhandel op te merken: "In Spanje kunnen varkensprijzen met maximaal €0,06 per kilo geslacht gewicht per week stijgen, voor de biggen geldt een maximale verhoging van €6. Spaanse vleesvarkenshouders zien de opbrengsten dus niet zo snel stijgen als hier. Als een exportbig in twee à drie weken tijd dan €30 duurder wordt haken kopers snel af, en dat zagen we afgelopen weken gebeuren." De Spaanse varkensprijs boekte inmiddels wel een aantal weken op rij de maximale verhoging van €0,06 per kilo en staat nu op €1,41 per kilo levend gewicht.

Bovendien heerst in Spanje misschien nog wel meer onzekerheid over de beschikbaarheid van voer. Ook de voerprijzen liggen daar op recordniveaus. "Er wordt dan een simpele rekensom gemaakt en men komt tot de conclusie dat men eerst af wil wachten of de varkensprijs wel snel verder stijgt", zegt een biggenhandelaar. De onzekerheid in de markt zorgt er de afgelopen maand ook voor dat er op het moment wat meer stallen leeg liggen dan anders. "Mocht de varkensprijs in Spanje de komende weken verder doortrekken kan dit een impuls voor de vraag geven. Al zien we in onze regio op het moment iets meer onduidelijkheid over de ontwikkeling van de varkensprijzen in de komende weken." Deze onzekerheid rondom het rendement speelt ook bij afnemers op overige Europese bestemmingen.

Wat naast deze problematiek meespeelt is de hoge investering die het nu vraagt om een big op te leggen en tot de slacht te kunnen voeren. Gelegenheidsmesters in heel Europa hebben de liquiditeitsbehoefte bij opleg fors zien toenemen. Dit in combinatie met de onzekerheid over de prijs van en beschikbaarheid van voer, en de vraag in hoeverre de varkensprijzen nog zullen stijgen, zorgen er voor dat men toch wat terughoudend is met opleggen.

Prijzen gecorrigeerd
Handelaren merken dat het aanbod 'vrije' biggen daardoor de afgelopen weken iets ruimer aanvoelt en dat de prijzen voor de exportbiggen inmiddels licht onder druk staan. Waar grote koppels (>500) biggen vorige week nog tussen de €66 en €68 exclusief btw opbrachten, ligt dat deze week een fractie lager. In het veld worden prijzen genoemd van tussen de €62 en €64. Verzamelkoppels brengen minder geld op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden