Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs voorlopig even uitgeplust

1 April 2022 - Wouter Baan - 7 reacties

De historische prijsrally op de varkensmarkt is voorbij. In luttele weken tijd zijn de prijzen uit een een diep dal omhoog geschoten. De grens van €2 per kilo is op dit moment een onpaseerbare barrière. Later dit jaar zijn verdere verhogingen mogelijk, maar op korte termijn heeft de keten tijd nodig om de prijsrally een plek te geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weerstand tegen de snel stijgende varkensprijzen wordt steeds groter. Dat Van Rooi Meat deze week onveranderd noteerde, is een veelzeggend signaal. De hoge varkensprijzen knellen. Het Brabantse vleesconcern heeft de pech dat de Aziatische afzetmarkten voor hun nog altijd afgesloten zijn. Dat de Duitse varkensprijs (VEZG) nog wel met €0,03 pluste tot €1,95 per kilo, was een extraatje die niet door iedereen verwacht werd. 

Hogere slachtcijfers in Duitsland
Hoewel het aanbod in Duitsland nog altijd krap is, kwam het slachtcijfer  afgelopen week verrassend weer boven het niveau van 800.000 uit. De oplopende cijfers suggereren dat er in de afgelopen weken varkens zijn vastgehouden om te profiteren van de prijsrally. Het aanbod zal verder oplopen met de uitval van een slachtdag in het lange Paasweekend dat in het verschiet ligt. Een Duits overaanbod is tegelijkertijd ver weg. Met de forse krimp van de varkensstapel is het de vraag of die er voorlopig nog gaat komen. Al tijden blijft ongeveer een kwart van de slachtcapaciteit onbenut.

In Nederland zijn vraag en aanbod redelijk in balans, wel zakte het slachtcijfer in de afgelopen weken terug tot onder de grens van 300.000. Mogelijk dat er toch een aantal vrachtwagens met varkens de Duitse grens zijn overgegaan om te profiteren van de hogere noteringen daar. Tegelijkertijd geven handelaren aan dat ze daarin terughoudend zijn.

Duur rundvlees en schaars pluimveevlees
Op de vleesmarkt is in de afgelopen weken een nieuwe werkelijkheid aangebroken. Het besef dat varkensaanbod schaars is, is intussen wel doorgedrongen. Het kost slachterijen echter veel moeite om de fors gestegen varkensprijzen te kunnen doorberekenen, wat gezien het snelle stijgingstempo niet verwonderlijk is. De vraag naar vlees is tegelijkertijd goed met het Paasweekend in het vooruitzicht. Dit geldt met name voor de hammenafzet. Daarbij profiteert varkensvleesconsumptie van het dure rundvlees en het schaarse pluimveevlees. Dit kan de varkensprijs later dit jaar een verdere impuls  geven. Wel zorgt het huidige koude voorjaarsweer ervoor dat de vleesvraag behoorlijk minder wild is dan die was.

De meningen onder handelaren lopen flink uiteen wat betreft de mutatie van de DCA Beursprijs 2.0. Een aantal handelaren pleit voor onveranderd. Anderen zinspelen op een neerwaartse correctie, gezien het feit dat de notering te strak zou staan tegenover de slachterijprijzen. Uit de toelichting op de bekendgemaakte Beursprijs blijkt dat onveranderd er niet in zat en er een correctie is toegepast om de te strak staande Beurs wat te laten ontspannen. Deze correctie komt overeen met de middeling van de opgaven en resulteert in een geslachte varkensprijs van €1,78, dat is min €0,03 en voor de levende varkens bleef de min beperkt tot €0,01 en komt daardoor uit op €1,39.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden