Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt moet door een lastige fase

8 April 2022 - Wouter Baan

Het Paasweekend en ook Koningsdag zijn in aantocht. Met de uitval van slachtdagen in het verschiet, vertraagt dit de afzet van vleesvarkens. De vleesafzet wacht daarbij op prikkels. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 op deze situatie?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voelt op de Europese varkensmarkt momenteel kil aan, nadat de temperatuur in maart hoog was opgelopen. Dat de noteringen naar beneden toe corrigeren, is daar een bewijs van. Op basis van de historische prijsrally die kort achter ons ligt, kan dat gezien worden als een natuurlijke (en geen verontrustende) ontwikkeling.

In de laatste volle week naar Pasen is het aanbod ruim, of anders gezegd de vraag naar varkens lauwer. Bovendien is de prikkel om varkens op te geven groter nu de prijzen naar beneden afbuigen. De hoge slachtgewichten bieden daar ruimte toe. Deze situatie zal waarschijnlijk de komende twee à drie weken opspelen.

Koud weer remt vleesafzet
De vleesafzet is wat teruggevallen, zowel naar de retail als de verwerkende industrie. De vraagpiek rondom Pasen is intussen grotendeels door slachterijen ingevuld. Daarbij remt het koude voorjaarsweer in Noordwest-Europa de afzet. Op dit moment is het geen terrasweer, laat staan barbecueweer. Vanaf volgende week wordt het beter, al blijven de temperaturen onder de 20 graden. Een vraagopleving ligt daarmee nog niet in het verschiet.

De varkensmarkt beweegt momenteel zoals dat historisch gezien gebruikelijk is. Vaak trekken de varkensprijzen in het vroege voorjaar rap aan, om vervolgens gas terug te nemen. Meestal volgt dan in aanloop naar de zomervakantie een tweede sprintje. Een dergelijk scenario hangt dit jaar ook boven de markt. Temeer omdat de varkensvleesconsumptie waarschijnlijk kan profiteren van het dure rundvlees en het schaarse pluimveevlees in Europa.

Lastige fase
Niet uit te sluiten valt dat de varkensprijzen later in april of begin mei tegen een correctie aanlopen. De marges bij slachterijen zijn behoorlijk ingeteerd. Er wordt zodoende stemming gemaakt om een verlaging door te voeren, wanneer de kans zich voordoet. De uitval van slachtdagen kan daarvoor een gelegenheid zijn. Of de soep ook zo heet gegeten wordt, zal moeten blijken.

De opgaven voor de DCA Beursprijs sturen aan op een onveranderde notering. Daarmee blijft de prijs van geslachte varkens staan op €1,78 per kilo, terwijl de prijs voor de levende varkens op €1,39 per kilo blijft staan.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden