Shutterstock

Nieuws Varkens

Verschil Nederlandse en Duitse varkenspijs loopt op

13 April 2022 - Stef Wissink - 1 reactie

De varkensmarkt is onder druk komen te staan. De vleeshandel heeft duidelijk vaart verloren en het aanbod is, afgemeten aan de beschikbare slachtcapaciteit, momenteel vrij ruim.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na weken met forse verhogingen voor de varkensvleesonderdelen is deze ontwikkeling afgelopen week tot stilstand gekomen. Het koele weer en de afgeronde bestellingen voor Pasen hebben ervoor gezorgd dat de vaart er wat uit is in de vleeshandel. Deze week worden er zelfs flinke minnen geschreven. De hammen moesten maar liefst €0,17 per kilo inleveren. Ook de prijzen voor ribben, nekken en schouders lagen tussen €0,06 en €0,10 per kilo lager. Het hele karkas verloor gemiddeld ongeveer €0,07 per kilo aan waarde.

Tegelijkertijd is het varkensaanbod afgelopen week en deze week ruimer te noemen. De slachthuizen lopen er, met de tegenvallende vleeshandel en de uitvallende slachtdagen in het achterhoofd, niet voor warm extra varkens te nemen. Er werden in Duitsland vorige week ruim 793.000 varkens verwerkt. Dat is ongeveer 10.000 meer dan één week eerder. Het gemiddelde geslacht gewicht daalde licht met 0,2 kilo tot 97,5 kilo.

Nederlandse slachthuizen corrigeren
De ontstane prijsdruk leidt in Nederland tot dalende prijzen. Vion verlaagde de varkensprijs maandag (11 april) met €0,05 per kilo tot €1,86 per kilo geslacht gewicht (inclusief btw). Vandaag (13 april) volgt Compaxo met een min van €0,05 per kilo geslacht gewicht tot €1,61 per kilo geslacht gewicht (exclusief btw). 

De VEZG-notering blijft de druk de baas en houdt de notering onveranderd op €1,95 per kilo geslacht gewicht. Gepoogd wordt om de rust in de markt te bewaren, zodat een onnodige prijsverval voorkomen wordt. Ook Tönnies en Vion Duitsland houden de notering onveranderd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden