Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijzen lopen schade op

15 April 2022 - Wouter Baan

De varkensprijzen gingen kortgeleden nog als een speer omhoog, maar intussen is de markt van kleur verschoten. De gebroken weken en een tegenvallende vleesafzet maken dat de Nederlandse prijzen nu schade oplopen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De druk op de Nederlandse varkensmarkt is behoorlijk groot, ondanks dat de Duitse VEZG-notering stand wist te houden op €1,95 per kilo. De Nederlandse slachterijnoteringen blijken minder weerbaar. Met twee gebroken slachtweken (Pasen en Koningsdag) voor de boeg, worden slachterijen in de gelegenheid gesteld om te schaven aan de noteringen en die kans wordt niet onbenut gelaten. Dit tot ergernis van veel varkenshouders en handelaren die de marktomstandigheden de komende weken minder aan hun zijde hebben.

Slachtcijfers stijgen
Los van de gebroken slachtweken is in Nederland een groeiend aanbod te bespeuren. Vorige week steeg het slachtcijfer naar 316.000, het tweede hoogste aantal van dit jaar. Het gemiddelde slachtgewicht van ruim 101 kilo is hoog, maar wel stabiel. Ook in Duitsland vallen de slachtcijfers hoger uit dan een paar weken geleden, al verbleken deze bij de aantallen die andere jaren werden gehaald. Intussen is dat geen nieuws meer, maar de nieuwe werkelijkheid. Ondanks de (op papier) ruime slachtcapaciteit zijn de varkens in Duitsland niet per se makkelijk te plaatsen.

Bij vleesafnemers is het besef ingedaald dat het vleesaanbod in Europa ruimer is dan tijdens de prijsrally in maart werd voorgeschoteld. Vooral vanuit de retail is terughoudendheid te bespeuren, nu de Paasvraag is ingevuld en intussen ook uitgeleverd is. Het is wachten op nieuwe vraagimpulsen die in deze periode van het jaar weersafhankelijk zijn. Het voorspelde fraaie voorjaarsweer zorgt vooralsnog niet voor een vraagtoename. De afzet naar China staat daarbij op een laag pitje.

Beursprijs omlaag
Door de gedaalde slachterijnoteringen wacht de DCA Beursprijs 2.0 niet anders dan een correctie. Op basis van de opgaven bij DCA Markets daalt de notering €0,06 tot €1,72 per kilo. De prijs van levende varkens daalt eveneens met €0,05 tot €1,34 per kilo. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden