De varkensmarkt loopt de afgelopen weken duidelijk stroever. Het aanbod is afgemeten aan de slachtcapaciteit vrij ruim. Handelaren geven aan dat het een puzzel is alle varkens te plaatsen. Ondertussen lijkt de (vlees)handel echter niet verder verslechterd ten opzichte van vorige week. Een positief signaal?
De uitval van twee slachtdagen en een tegelijkertijd wat opgelopen aanbod slachtrijpe dieren hebben de stemming op de markt geen goed gedaan. In de handel valt op te merken dat er meer dan voldoende varkens beschikbaar zijn om in de vraag van de slachthuizen te voorzien. Niet alle varkens kunnen op tijd geplaatst worden. Toch lijkt de stemming op de markt vergeleken met vorige week niet verder verslechterd, wat als een meevaller kan worden beschouwd.
Vleeshandel stabiliseert
Nadat de prijzen voor varkensvleesonderdelen vorige week een flinke tik kregen te verwerken lijken de prijsmutaties voor deze week te hinten op een stabilisatie in de markt. Hoewel er voor hammen en middels nog bescheiden minnetjes (-€0,02 per kilo) worden opgeschreven vallen de mutaties in het niet bij de minnen van vorige week. Het lijkt een signaal dat de verkoop van varkensvlees niet verder in het slop is geraakt. Mogelijk kan het goede weer een impuls zijn voor de vraag, al wijzen insiders in de vleeshandel er ook op dat inmiddels fors hogere winkelprijzen voor vlees ook een negatief effect op de consumptie kunnen hebben.
Het aantal geslachte varkens viel vorige week in Duitsland zeer bescheiden uit, mede als gevolg van Goede Vrijdag. Er werden in totaal ruim 655.000 varkens verwerkt met een gemiddeld gewicht van 97,7 kilo. Het gemiddeld geslacht gewicht bleef daarmee onveranderd ten opzichte van vorige week. Vorig jaar werden er in de korte slachtweken rondom Pasen nog zo'n 740.000 varkens verwerkt.
De Duitse VEZG-notering blijft onveranderd staan op €1,95 per kilo geslacht gewicht. Ook de slachthuizen Vion en Tönnies noteren onveranderd op hetzelfde niveau.