Eigen foto

Analyse Varkens

Bezwijken varkensprijs gevoelige tik voor sector

4 Mei 2022 - Stef Wissink

Na wekenlang van moeizaam onveranderde prijzen zakt de Duitse varkensnotering woensdagmiddag (4 mei) hard door het ijs. De opgebouwde druk op de prijzen kon door de Duitse producentenorganisaties niet langer worden genegeerd, wat resulteert in een forse en gevoelige tik voor de notering en de sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al wekenlang mopperen Duitse varkensslachters dat de inkoopnoteringen te hoog staan. De Duitse varkensprijzen zetten in maart een veel grotere stap omhoog dan die in naburige landen, wat de marges van de Duitse slachters naar eigen zeggen onder extra druk zette. Omdat bij alle partijen in de keten het besef lijkt te bestaan dat de situatie in de primaire sector precair is, werd lange tijd gepoogd de rust te bewaren. Bij de prijsronde van vandaag is dat echter niet meer gelukt.

Slachthuizen voeren druk op
Duitse slachthuizen grepen afgelopen week diverse keren in de gereedschapskist met middelen om de druk op de markt voor levende varkens verder te vergroten. Links en rechts werden de slachtplannen wat naar beneden toe bijgesteld, terwijl Nederlandse handelaren melden dat tegelijkertijd wel 'goedkope' varkens uit zowel Nederland als België werden ingekocht. Hiermee is de druk op de Duitse markt opgeschroefd. Er werden vorige week voor de eerste volle week na de paasdagen relatief weinig varkens geslacht. Het aantal slachtingen kwam uit op 786.000 stuks, het gemiddelde gewicht bleef onveranderd op 98,0 kilo. Aanzienlijk hoger dan een aantal weken terug.

Ook in Nederland is het aanbod ruim voldoende. Al wordt ook gemeld dat juist door extra vrachten te leveren aan Duitsland en Polen, de druk enigszins binnen de perken is gebleven. Nederlandse slachthuizen staan niet te wachten op extra varkens, 'liever een vrachtje minder dan eentje extra' is het credo, waardoor ook het aanbod hier als fors aanvoelt.

Vleeshandel moeizaam
Daarnaast ontwikkelt de vleeshandel zich verder moeizaam. Waar keer op keer al te horen viel dat de forse verhogingen in maart nog maar nauwelijks konden worden doorgegeven, stond er de afgelopen week - na een stabilisatie vorige week - opnieuw druk op de varkensvleesonderdelen prijzen. Uit de DCA-mutaties varkensvleesonderdelen blijkt dat met name ribben, nekken, schouders en magere metten goedkoper werden verkocht. Het karkas verloor ongeveer €0,03 per kilo aan waarde.

De Duitse VEZG-notering komt deze week uit op €1,80 per kilo geslacht gewicht, een daling van maar liefst €0,15 per kilo. De daling is met de torenhoge voer- en energieprijzen in het achterhoofd een uiterst gevoelige tik voor de varkenssector. Zeker omdat de periode tot aan Pinksteren zich traditioneel laat zien als een relatief goedgezinde voor de prijsontwikkeling.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden