Shutterstock

Analyse Biggen

Koersval treft ook biggenprijzen

9 Mei 2022 - Wouter Baan - 3 reacties

Nu de varkensprijzen een flinke knauw hebben gekregen, ligt de bodem onder de biggenprijzen lager dan gedacht. Ook de All in All out stallen blijven nu op grote schaal leeg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De biggen zijn niet te slijten", verzuchten handelaren. Waar al langere tijd amper vraag was, is de afzet deze week helemaal door het nulpunt gezakt. All-in all-out-stallen blijven momenteel leeg wanneer de vleesvarkens weg zijn. Juist deze stallen absorberen doorgaans grote aantallen biggen. Ook exportvraag is er niet. 

Vion verlaagt de varkensprijs deze week met 7 cent tot €1,79 per kilo, inclusief btw. De hoop in de markt is gevestigd op een spoedig stabiele koers van de Duitse varkensprijs. Het liefst deze week al, om verdere verliezen te beperken en meer rust te creëren. De gedachte die leeft, is dat de Duitse VEZG-varkensnotering na een harde klap komende woensdag wel stabiel kan blijven. Garanties zijn er uiteraard niet, dus dat is nog even afwachten.  

Duitse biggennotering flink omlaag
De VEZG-notering van de biggen is intussen ook flink afgewaardeerd, nadat in de afgelopen weken al aan de toeslagen werd geschaafd. Met €45 per big staat Duitsland weer onder Nederland en dat zet weer extra druk op de DCA BestPigletPrice. Vleesvarkenshouders met vaste koppelingen zinspelen logischerwijs op verlagingen, waardoor vermeerderaars nog dieper in het rood moeten. De sector holt zichzelf op die manier uit, maar zo werkt de markt in moeilijke tijden.

Lichtpuntjes zijn er niet, behalve dan dat de vraag naar BBQ-vlees zal toenemen, naarmate de temperaturen verder oplopen. De karkasonderdeelprijzen van DCA laten deze week echter een flinke daling zien, dus voorlopig is dat ijdele hoop. De opgaven voor de DCA BestPigletPrice variëren van hard omlaag tot extreem hard omlaag. Uiteindelijk komt de notering uit op €42,50 per big, wat neerkomt op een verlaging van €5,50. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden