Shutterstock

Nieuws Varkens

Slachtrijpe varkens blijven maar moeilijk te plaatsen

11 Mei 2022 - Stef Wissink - 2 reacties

De varkensmarkt is onveranderd moeizaam. Slachtrijpe varkens zijn er meer dan genoeg. In de varkenshandel valt op te merken dat slachthuizen absoluut geen interesse hebben om meer varkens te slachten dan afgesproken, geregeld worden de aantallen zelfs wat teruggeschroefd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming lijkt in varkensland weer tot onder het vriespunt gedaald. Ondanks de verlaging van de inkoopnoteringen is er geen extra interesse om varkens op te nemen. Bovendien is de 'extra' vraag van Duitse slachthuizen de laatste weken, waarmee de druk in eigen land werd opgevoerd, weer weggevallen nu Duitse varkens weer gunstiger geprijsd zijn. 

Ook Nederlandse slachters tonen geen interesse in extra dieren, waardoor het varkensaanbod niet compleet te plaatsen is. Soms worden slachtplannen zelfs wat naar beneden toe bijgesteld. Deels door mankementen aan de slachtlijn, maar ook de fantasieloze vleeshandel speelt daarin een rol. Partijen noemen de situatie in het licht van de alsmaar oplopende kosten voor veehouders dan ook zorgwekkend.

Vleeshandel komt niet op gang
De slechte situatie op de vleesmarkt lijkt aan de moeilijke varkenshandel ten grondslag te liggen. Uit het overzicht DCA-mutaties varkensvleesonderdelen van deze week (week 19) wordt duidelijk dat een groot deel van de deelstukken voor flink minder geld worden verkocht. Het totale karkas verliest deze week zo'n €0,10 per kilo aan waarde. Hoewel er continue hoop wordt uitgesproken op een verbeterende vleeshandel richting de zomermaanden komt daar tot nu toe niks van terecht. 

Het aantal slachtingen in Duitsland kwam vorige week uit op 772.033 stuks. Het gemiddelde geslacht gewicht daalde daarbij licht en kwam uit op 97,8 kilo. Ondanks het historisch gezien krappe aanbod komt er geen positieve beweging in de markt. De vraag naar varkensvlees lijkt met het aanbod mee gekrompen te zijn.

De Duitse VEZG-notering blijft onveranderd staan op €1,80 per kilo geslacht gewicht. Tönnies en Vion noteren ook onveranderd op gelijk niveau. De noteringen van de Nederlandse slachthuizen dalen na de prijsval vorige week in Duitsland deze week ook. Vion corrigeert met €0,07 naar €1,79 (inclusief btw.), Compaxo met €0,08 naar €1,53 (exclusief btw.) en van Rooi met €0,07 naar €1,56 (exclusief btw.).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden