Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenexport in slop, groei afzet Spanje niet uit weelde

20 Mei 2022 - Stef Wissink

De Nederlandse biggenexport beweegt zich de afgelopen periode op historisch lage niveau's. Afnemers in Europa tonen maar zeer beperkte koopinteresse. Ook de kleinere zeugenstapel is debet aan de teruglopende cijfers. Toch is zelfs het gereduceerde aanbod internationaal moeilijk te plaatsen. De vrij hoge exportcijfers richting Spanje behoeven bovendien wat uitleg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het perspectief op rendement is voor buitenlandse vleesvarkenshouders duidelijk onvoldoende om volop biggen op te leggen. Met name Duitse afnemers laten het recent sterk afweten. De moeilijke situatie komt ook naar voren in de exportcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. vergeleken met voorgaande jaren is het exportvolume biggen naar Duitsland bijna gehalveerd.

Spanje houdt in aantallen nog aardig stand
Ondertussen loopt de export naar Spanje in aantallen wel aardig door. Toch lijkt het er op dat bepaald geen teken van weelde is. Door de moeizame handel in de eigen regio worden meer biggen in Spanje aangeboden. Handelaren melden dat met het zakken van de biggenprijzen er uiteindelijk soms Spaanse kopers voor kleine prijsjes overstag gaan. Bovendien zijn er de afgelopen weken ook meer biggen de Spaanse grens overgegaan met als bestemming slachthuis. De plaatsingsruimte in het land is dus geen teken van weelde, maar zorgt er in ieder geval voor dat de druk hier niet nog groter wordt.

Export overige bestemmingen
De export naar België en Luxemburg beweegt zich de afgelopen vrij constant rond het niveau van 10.000 stuks in de week. Iets meer biggen gingen er recent naar afnemers in bijvoorbeeld Roemenië en Oostenrijk. De totale wekelijkse biggenexport ligt op het moment rond de 100.000 stuks per week, zo'n 40.000 minder dan vorig jaar in dezelfde periode. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden