Shutterstock

Nieuws DCA Beursprijs

Storm waait over, maar varkensmarkt blijft grauw

20 Mei 2022 - Wouter Baan

De varkensprijzen stonden in de afgelopen weken onder immense druk van slachterijen, maar zijn uiteindelijk staande gebleven. Op dit moment is de rust in de markt weergekeerd, hoewel de lichtpuntjes spaarzaam blijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bodem onder de varkensprijzen is nog niet van beton, maar begint wel iets uit te harden. De poging van Vion vorig weekend om in Duitsland de uitbetalingsprijs flink te verlagen mislukte. Vervolgens bleef de Duitse varkensprijs (VEZG) woensdag stabiel op €1,80 per kilo. De conclusie is dat met deze stabiliteit veel negatieve marktverwachtingen zijn overtroffen. Slachterijen beseffen dat onevenredige verlagingen tot scheve gezichten leidt. En meer dan dat zelfs. Enkel Van Rooi voerde een verlaging door van 1 cent, maar die stond ten opzichte van andere noteringen aan de hoge kant. 

Situatie blijft grauw
Onderliggend is de situatie op de varkensmarkt deze week niet veel veranderd. Het aanbod slachtrijpe varkens is en blijft ruim. Dat komt helemaal aan de oppervlakte nu er volgende week een slachtdag uitvalt in verband met Hemelvaartsdag. De vleesafzet wacht nog steeds op impulsen. En als die er al zijn, worden die de kop ingedrukt door de ruime vleesvoorraden die nog altijd boven de Europese markt hangen. De teruggevallen export buiten Europa (met name in China) mist de power om de markt in beweging te krijgen. Ook in de komende maanden blijft de afzet binnen Europa bepalend voor het sentiment, zo mag je aannemen.

Ondertussen staan de varkens- en biggenprijzen nog altijd onder kostprijs en hoopt de sector op betere tijden. De tarweprijs op de Matif vestigde begin deze week nog een nieuwe record, ruim boven de €400 nadat India een exportstop had afgekondigd. Dit betekent dat kostprijsverlichting voorlopig niet in het vat zit, hoewel de tarweprijzen wel weer wat gas terug hebben genomen. De mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet tot en met oktober nog een behoorlijke prijsstijging voor vleesvarkensbrok.

DCA Beursprijs onveranderd 
De varkensprijs mag dan gestabiliseerd zijn, maar een verhoging is niet in zicht. Mogelijk dat de situatie wat verbetert wanneer de gebroken slachtweken achter de rug zijn en er door een warmteperiode groeivertraging optreedt en barbecuevraag ontstaat. Dit is op zijn vroegst in juni het geval. De DCA Beursprijs 2.0 blijft zodoende staan op €1,64 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens stabiel €1,30 per kilo noteert.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden