Shutterstock

Analyse Varkens

Stabiele varkensmarkt ontbeert de fantasie

25 Mei 2022 - Stef Wissink

De rust is teruggekeerd op de varkensmarkt. Na een aantal woelige weken waarin een verlaging uiteindelijk uitbleef is de varkenshandel beter in balans, maar nog altijd stroef.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken zijn een flink aantal varkens de grens over gegaan naar landen als Polen, Spanje en Italië. Niet altijd gebeurde dit vanwege goede verkoopmogelijkheden, maar vaak simpelweg om wat ruimte op de bedrijven te creëren. Tegelijkertijd merken handelaren op dat de vraag vanuit Duitse slachthuizen op het moment weer erg rustig is. Een aantal weken werden er wat meer varkens aan Duitse afnemers verkocht, maar die opleving blijkt vooralsnog tijdelijk te zijn. Dat komt inmiddels ook duidelijk naar voren uit de exportcijfers gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ook Nederlandse slachthuizen vragen niet
De situatie in Nederland is vooralsnog niet veel anders. Verschillende slachthuizen lijken de capaciteit niet volledig te benutten en vragen dan ook niet om extra slachtrijpe dieren, zeker niet met het uitvallen van meerdere slachtdagen in het vooruitzicht. 

De varkensketen smacht duidelijk naar vraagimpulsen uit de vleesmarkt. De DCA-mutaties voor varkensvleesonderdelen laat deze week een vrij stabiel beeld zien. Enkel de nekken worden deze week goedkoper verkocht.

Het aantal slachtingen in Duitsland kwam vorige week uit op 797.725 stuks. Het gemiddelde geslacht gewicht kwam daarbij uit op 97,2 kilo. Daarmee lag het aan slachtingen bijna 30.000 hoger dan vorige week. In de huidige fantasieloze varkensmarkt is een onveranderde notering het maximaal haalbare. De VEZG-notering komt deze week uit op €1,80 per kilogram geslacht gewicht. Tönnies en Vion zullen die beweging volgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden