Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Stijging varkensprijs vergt geduld en beetje geluk

27 Mei 2022 - Wouter Baan

Hoewel een prijsverhoging concreet niet in zicht is, maakt de varkensmarkt wel een betere indruk dan in de afgelopen weken. Een prijsverhoging lijkt een kwestie van geduld, al is daarvoor ook een beetje geluk nodig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bodem onder de varkensprijs is redelijk uitgehard. Van directe prijsdruk is op dit moment geen sprake. Slachterijen maken ook minder stemming dan ze aanvankelijk deden. De Duitse varkensprijs staat op dit moment op €1,80 per kilo en historisch gezien is dat niet slecht. Met de torenhoge voerkosten is het op veel plekken onder de kostprijs. Om over de biggenprijzen maar te zwijgen.

Gebroken slachtweken bijna achter de rug
Stijgende baten zijn niet onrealistisch om te verwachten, maar nog niet op heel korte termijn. Het lijkt een kwestie van geduld te zijn. De gebroken slachtweken zijn bijna achter de rug. Op korte termijn wacht nog tweede Pinkersdag, daarna zijn de 'obstakels' verdwenen. Tel daarbij op dat het varkensaanbod seizoensmatig afneemt en een overzichtelijkere markt licht in het verschiet. Kijkend naar de cijfers dan zijn er relatief gezien weinig varkens in Europa. Met name in Duitsland zijn de slachtcijfers aanzienlijk gedaald.

Voor een stijging van de varkensprijs is ook wat geluk nodig. In die zin dat het weer mee moet zitten. Nu de exportvraag buiten Europa het laat afweten, moet de markt het van de afzet binnen Europa hebben. Een goed barbecueseizoen kan de prijs de gewenste prikkels geven. Daarvoor is het wachten op zomers weer in Noordwest-Europa. De komende dagen wordt het ronduit koud voor de tijd van het jaar, maar wellicht dat verderop in juni de temperaturen gaan aantrekken.

Stijging in juni lijkt zekerheidje
Historisch gezien lijkt een stijging van de varkensprijs in juni een zekerheidje te zijn. In de afgelopen jaren trokken de varkensprijzen - in meer of mindere mate - altijd aan. Handelaren schetsen bovendien, weliswaar voorzichtig, een verbeterd marktbeeld. Slachtrijpe varkens zijn wat makkelijker te plaatsen. De vleesprijzen bewegen op dit moment zijwaarts. Ook de DCA Beursprijs 2.0 houdt vast aan onveranderd. De notering voor de geslachte varkens staat onveranderd op €1,64 per kilo en de prijs van levende varkens blijft staan op €1,30.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden