David Tonelson / Shutterstock.com

Analyse Varkensmarkt

Varkensprijs VS bezig aan sterke opmars

30 Mei 2022 - Wouter Baan

De varkensprijzen in de Verenigde Staten hebben op dit moment de wind in de zeilen. In de voorbije weken hebben de noteringen behoorlijk koerswinst geboekt, iets wat past bij deze tijd van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf half april tot eind mei was de trend op de Amerikaanse varkensmarkt duidelijk stijgende. De Iowa/Minnesota-notering steeg in die periode met circa 15% tot $2,50 per kilo. Een stijging in deze tijd van het jaar is niet ongewoon, maar historisch gezien staat de notering wel hoog. Ook de termijnmarkt in Chicago trok in de afgelopen weken behoorlijk hard aan.

De Amerikaanse varkensprijzen profiteren van de naderende zomermaanden, waarbij de vleesconsumptie doorgaans piekt. Daar komt bij dat de varkensstapel is gedaald. Tijdens de laatste telling in maart rapporteerde het Amerikaans landbouwministerie (USDA) een daling van 2%.

Prijsopleving zet nog wel even door
De vleesvoorraden waren in april overigens wel wat opgelopen, maar zijn historisch gezien nog altijd als laag te bestempelen. Deze factoren geven de varkensprijs steun op dit moment. Te verwachten is dat de prijsopleving voorlopig nog wel even doorzet, doorgaans piekt de markt in juni of juli. 

De steun voor de varkensprijs komt niet zozeer door goede exportmogelijkheden. In het eerste kwartaal slonken de uitvoervolumes met circa 20% tot 522.000 ton. De rode cijfers komen vooral door vraaguitval in China, maar kunnen deels nog gecompenseerd worden door goede afzetmogelijkheden in buurland Mexico.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden