Shutterstock

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in Europese Unie

31 Mei 2022 - Stef Wissink

De Europese productie van varkensvlees lijkt na een aantal jaren van groei nu een dalende trend te hebben ingezet. De verschillen tussen de landen onderling zijn wel groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slechte economische situatie in de varkenshouderij lijkt daarmee nu ook beslag te krijgen op de productiecijfers welke over de eerste maanden van het jaar een duidelijke krimp hebben laten zien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt dient wel te worden dat het aantal slachtingen over de eerste maanden van 2021 mogelijk wat hoger lag door het inhalen van slachtachterstanden die waren ontstaan vanwege coronaproblematiek in het najaar van 2020.

Groei sinds 2017
De afgelopen jaren werd het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie nog wel opgevoerd. In 2017 werden er nog 245,5 miljoen varkens geslacht. In 2021 was dit opgelopen tot bijna 250 miljoen stuks. Daarmee groeide de Europese varkensproductie met ongeveer 2%.

Over de maanden januari en februari tekent zich nu echer een dalende productie af. Het geproduceerde volume varkensvlees viel over deze maanden 3% kleiner uit dan in januari en februari 2021. Het volume kwam uit op 40,5 miljoen ton. Over februari bedroeg de krimp zelfs 4%. De productie daalde vooral in Duitsland (-11%), Italië (-7%), Polen (-7%) en Belgie (-7%). Spanje voerde de productie echter opnieuw op, en wel met 6%.

Ondertussen krimpt het aantal getelde varkens in de Europese Unie flink. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat het aantal varkensslachtingen in de loop van het jaar verder daalt, temeer ook omdat het aantal zeugen een daling laat zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox