Shutterstock

Analyse Varkens

Lichtpuntjes varkensmarkt, maar geen jubelstemming

1 Juni 2022 - Stef Wissink

De situatie op de varkensmarkt lijkt zich verder te ontspannen. Vanuit de markt klinken wat positievere signalen over de vleeshandel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken gingen er flink wat (zware) varkens naar verre bestemmingen. Dit heeft de druk wat van de markt gehaald. Met name de bij Nederlandse en Duitse slachthuizen zeer moeilijk te plaatsen beren vonden behoorlijk aftrek bij Spaanse afnemers, zo wordt in de handel opgemerkt.

Eerste signaal dat Nederlands aanbod ontspant?
Hoewel er in eigen land nog meer dan voldoende varkens beschikbaar zijn lijken de flink teruggelopen gemiddelde slachtgewichten een eerste teken aan de wand. Waar het gemiddeld geslacht gewicht wekenlang rond de 101,5 kilo lag is dit inmiddels terugelopen tot 99,8 kilo in week 20. In Duitsland werden er vorige week 673.000 varkens verwerkt. Het gemiddelde geslacht gewicht zakte hier tot 97,1 kilo, een daling van 0,1 kilo ten opzichte van een week eerder. 

Wat een echte opleving de Nederlandse varkenshandel in de weg zit, is het gebrek aan Duitse vraag naar slachtvarkens. Ook voor minder geld is er nauwelijks interesse. Hierdoor voelt het aanbod op de Nederlandse markt nog steeds ruim aan. Duitse slachters kunnen de extra 'vrije' varkens maar moeilijk (in de export) verwaarden. Het lijkt erop dat het leeghouden van haken per saldo minder kost dan het wel benutten van de slachtcapaciteit. Het is voor de hele sector teleurstellend dat ondanks de lage Duitse slachtaantallen de markt geen flinke impulsen krijgt.

De Duitse VEZG-notering komt uit op €1,80 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachters Tönnies en Vion volgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden