Shutterstock

Analyse Varkens

Exodus aan zeugen zet prijs onder grote druk

2 Juni 2022 - Stef Wissink

Waar de vleesvarkensmarkt stabieler oogt, is het op het moment hommeles in de zeugenhandel. In Duitsland verlaagt Tönnies haar zeugennotering vanwege een overaanbod voor de nieuwe slachtweek fors en in Nederland is de situatie naar verluidt niet veel beter. Vion houdt haar zeugennotering in Nederland vooralsnog wél onveranderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voornaamste oorzaak ligt volgens insiders bij de precaire situatie op vermeerderingsbedrijven. Veel handelaren hebben wel één of twee stoppers in het klantenbestand waar wekelijks grote koppels zeugen worden opgehaald. Ook bedrijven die niet leegdraaien lijken weinig vertrouwen te hebben in rendement later dit jaar. Zeugen die nu worden gedekt geven biggen in het najaar, een periode waarin de afzet van biggen traditioneel zwakker is. 

Waar in goede tijden 'alles onder de beer' wordt gedaan wordt er nu zeer vlot afscheid van oudere zeugen genomen. Gemeld wordt dat het uitstoot percentage tot wel 25% hoger ligt dan normaal. Ook gesloten bedrijven die soms een koppel biggen op de vrije markt aanbieden besluiten nu om toch maar wat minder zeugen te houden. Veelal moeten aangeboden dieren doorgeschoven worden naar de nieuwe slachtweek.

Tönnies drukt slachtzeugennotering met 15 cent
Ook in Duitsland is het aanbod zeugen groot zo melden Nederlandse handelaren, als ook de Duitse vakbond voor Varkenshouders (ISN). Het heeft de marktleider in zeugenvlees Tönnies doen besluiten om de notering voor de nieuwe slachtweek met €0,15 per kilo te verlagen. De notering komt na de verlaging uit op €0,90 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Westfleisch snijdt €0,10 per kilo van de prijs af en komt uit op €0,95 per kilo geslacht gewicht exclusief btw. Vion houdt in Nederland haar notering voor deze week nog overanderd op €1,46 per kilo geslacht gewicht, inclusief btw. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden