Shutterstock

Analyse DCA BestPigletPrice

Biggenprijs trekt onverwacht snel weer aan

7 Juni 2022 - Wouter Baan - 7 reacties

De biggenafzet was in de afgelopen weken niet veel, maar een kentering is in zicht. De vraag naar biggen neemt voorzichtig weer toe, gevoed door...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is geen onrealistisch scenario dat de varkensprijzen binnen nu en vier weken 5 à 10 cent hoger staan. De vraag naar varkensvlees is namelijk langzaam aan het verbeteren, ook op de wereldmarkt. Dit komt ook tot uiting in de vleesnoteringen van DCA.

Daar komt bij dat de gebroken slachtweken na gisteren voorlopig passé zijn en het varkensaanbod seizoensmatig opdroogt. Historisch gezien zijn hogere varkensprijzen zeer gebruikelijk in juni. De geschetste zienswijze is wellicht wat opportunistisch, maar desondanks geen onhaalbare kaart.

Voor de biggenmarkt zou het een uitkomst zijn wanneer de varkensprijzen gaan plussen. In de afgelopen periode zat de markt in een moeilijke fase, waarbij de noteringen stevig afgewaardeerd zijn. Het grote aanbod van slachtzeugen geeft aan dat vermeerderaars weinig vertrouwen hebben in de markt. Een vertrouwen dat overigens niet zomaar herstelt wanneer de varkensprijzen zouden gaan aantrekken. De negatieve marges zijn immers niet zomaar weggepoetst.

Geen 'duwmarkt' meer 
Bij een stijging van de varkensprijs is het waarschijnlijk dat er meer aan de biggen getrokken gaat worden, zeggen handelaren. Ten opzichte van de vleesvarkensprijzen staan de biggen gunstig geprijsd, al geven de hoge voerprijzen een vertroebeld beeld. Op dit moment is al merkbaar dat de biggenmarkt niet meer de 'duwmarkt' is die het in de afgelopen weken was. Dit legde vorige week al een bodem onder de DCA BestPigletPrice.

Een aantal handelaren opteren deze week al weer voor een kleine verhoging, ingegeven door de vriendelijkere stemming op de varkensmarkt. Er is ook een groep handelaren die voor onveranderd pleit, maar het gemiddelde wijst een kleine verhoging aan. Zodoende stijgt BPP met 50 cent tot €39 per big. De ommekeer in de markt komt betrekkelijk snel, zo kan gesteld worden. Zonder een concrete stijging van de varkensprijs lijkt er niet veel ruimte te zijn voor verdere opwaartse prijscorrecties. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden