Shutterstock

Analyse Mengvoer

Wordt mengvoer nóg duurder?

13 Juni 2022 - Wouter Baan

De brokprijzen zijn in mei verder opgelopen tot niet eerder bereikte niveaus. Waar beweegt de markt naartoe in de komende maanden?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In mei waren wederom forse prijsverhogingen zichtbaar, zowel voor rundvee- als varkensvoeders. Zo steeg WUR-notering vleesvarkensbrok met krap €20 tot €419,50 per ton. Standaardbrok A steeg met zo'n €10 tot €385 per ton. Veehouders zijn nimmer geconfronteerd geweest met dergelijke bedragen en hopen dat er spoedig prijsverlichting optreedt.

Mengvoerprijsindicator 
Dit laatste is nog niet in zicht, maar de mengvoerprijsindicator voorziet - op basis van de huidige grondstofprijzen - voor de komende maanden geen grote prijsstijgingen. De voorspelde prijsstijgingen voor vleesvarkens en rundveebrok beperken zich tot 1,5%. De afvlakkende voorspelling is te danken aan de daling van de tarweprijs, een zwaargewicht in veel broksamenstellingen en ook sturend voor de prijsontwikkeling van gerst.

Het september-contract op de Matif in Parijs daalde in de voorbije weken van €426 tot €380 per ton. De afgelopen dagen klom de notering echter wel weer op tot boven €390. Dit omdat de Russische beloften om de tarwe-export vanuit Oekraïne weer op te starten met de nodige moeite gepaard gaat. De markt is er nog niet van overtuigd of Poetin en consorten daad bij het woord voegen. Het zijn al met al complexe onderhandelingen die worden bemiddeld door Turkije.

Markten in ban van het weer
Ook het Wasde-rapport dat eind vorige week verscheen, laat de graanprijzen nipt stijgen. Daarin werd de krapte op de tarwe-markt en de logistieke verstoringen in de keten door het Amerikaans landbouwministerie bevestigd. Naast de politieke strubbelingen zijn de grondstofmarkten in deze tijd van het jaar weermarkten die vaak een grillig karakter kennen. Zeker nu de markten onder hoogspanning staan, kan de tarwemarkt maar weinig negatief hebben, zo geven analisten aan.

De oogst in Europa en VS staat op het punt van beginnen en dus kan het nog alle kanten op. Frankrijk stevent af op een paar pittig warme dagen, maar de hitteperiode duurt vooralsnog kort, zo wijzen de voorspellingen uit. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden