Shutterstock

Nieuws Varkens

Vleesvarkens zijn weer wat beter gevraagd

15 Juni 2022 - Stef Wissink

Het was de afgelopen maanden weer leuren met varkens, maar inmiddels loopt de afzet duidelijk beter. Staat de markt op een omslagpunt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het aanbod varkens voor deze week nog niet echt krap te noemen is, lijken slachtrijpe dieren wel wat beter gevraag en verloopt de afzet soepeler dan enkele weken terug. Dit blijkt ook mede uit de teruggelopen slachtgewichten in Nederland. Dat ligt volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland inmiddels op gemiddeld 98,50 kilo. In enkele weken tijd is dit gemiddelde met liefst 3 kilo teruggelopen. Een teken dat het overschot aan varkens behoorlijk is weggewerkt.

Varkens beter gevraagd
Handelaren melden dat de Nederlandse slachters meer willen slachten dan enkele weken terug. Daarbij loopt de export van varkens naar landen als Spanje en Polen ook zeer behoorlijk door. Wel kan de voorspelde hitte de komende week de stromen richting deze landen tijdelijk negatief gaan beïnvloeden. Een verdere impuls kan de varkenshandel krijgen als de Duitse inkoopprijzen deze week al positief muteren, zo melden insiders. Al met al loopt de afzet van slachtrijpe varkens duidelijk vriendelijker dan in de voorbije weken.

Dat de slachthuizen ook weer meer belang hebben om de haken vlot te vullen, komt zeker ook voort uit het feit dat de vleeshandel zich vriendelijker ontwikkelt. Het hele varkenskarkas wint deze week volgens de DCA-mutaties varkensvleesonderdelen zo'n €0,06 per kilo aan waarde. Vooral hammen en nekken worden beter verkocht, maar ook ribben, schouders en middels zijn beter gevraagd.  

Duitse prijs stabiel
Duitse slachters verwerkten vorige week vanwege tweede pinksterdag minder varkens dan de week ervoor. Er hingen in totaal 681.082 varkens aan de haken met een gemiddeld gewicht van 97,1 kilo.

Vooralsnog is de positieve ondertoon in de markt nog niet genoeg om de in verhouding al relatief hoog staande Duitse VEZG-notering naar een hoger plan te helpen. Die is deze week onveranderd vastgesteld op €1,80 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden