Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Varkensmarkt raakt op stoom door zomerweer

17 Juni 2022 - Wouter Baan

De temperaturen lopen dit weekend op en ook de varkensmarkt begint beter op stoom te raken. Een krimpend aanbod en impulsen vanaf de vleesmarkt zwengelen het sentiment aan. DCA Beursprijs 2.0 is daarmee klaar voor de tweede verhoging op rij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlandse slachterijen hebben zich deze week van hun beste kant laten zien. Vorige week steeg de DCA Beursprijs 2.0 (Beurs) met 2 cent, maar die mutatie werd met een cent overtroffen. Compaxo verhoogde zelfs met 4 cent. Bovendien liet de Nederlandse markt zien onafhankelijk van Duitsland de weg naar boven te kunnen vinden, want daar bleven woensdag alle noteringen nog op hun plek. Overigens valt daarmee niet te concluderen dat de Beurs vorige week te weinig ambitieus noteerde, want toen voelde de markt nog minder overtuigend aan.

Ook in Duitsland is een stijging van de varkensprijs een kwestie van tijd. De Internetbeurs staat intussen 8 cent boven de VEZG-notering die woensdag nog stabiel bleef op €1,80 per kilo. En hoewel de grote slachterijen daar de positieve marktverhalen temperen, zal ook de Duitse markt zeer waarschijnlijk omhoog gaan bewegen.

Vraag neemt toe
Er wordt meer aan de varkens getrokken, zo geven handelaren aan. De volle slachtweken faciliteren dit, net zoals dat het seizoensmatig aanbod opdroogt. Combineer dit met wat groeivertraging door de hitte en er ontstaat zowaar trek in de lucht. De hitte is echter maar van korte duur, waardoor groeivertraging op dit moment niet echt een issue is. Bovendien zijn de slachtgewichten hoog genoeg om wat lichter te kunnen leveren. Dit gebeurt ook, want de slachtgewichten zijn de afgelopen weken onder de 100 kilo gedoken en tonen een seizoensmatig dalende tendens.

Het mooie zonnige en warme zomerweer geeft ook de vleesmarkt impulsen. Op veel plekken zal dit weekend de BBQ opgestookt worden. Dit komt de afzet ten goede. Stijgende vleesprijzen zijn het gevolg. Ook het toeristenseizoen krijgt meer vorm, waarmee Zuid-Europese landen grotere volumes inslaan. De exportmarkten buiten Europa tonen nog niet concreet vraagverbetering, al zijn er wel positievere verwachtingen over China later dit jaar. Dit zou nog wel eens een mooie meevaller kunnen zijn.

Aanzienlijke stijging
De stijgende varkensprijzen worden in de sector uiteraard positief ontvangen, maar nog altijd staan de marges onder druk. Historisch gezien doet de varkensprijs het niet slecht, maar de huidige hoge graanprijzen doen dit verbleken. Wel zet de varkensprijs opnieuw een flinke stap naar boven, op basis van input vanuit de handel. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt met €0,05 tot €,171 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,04 tot €1,35 per kilo. Of de Nederlandse slachterijen opnieuw gaan volgen, zal blijken. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden