Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Nieuws Varkensmarkt

Varkensvleesexporteurs VS zien verkopen slinken

20 Juni 2022 - Wouter Baan

Op Mexico na laat de Amerikaanse varkensvleesexportcijfers over de eerste vier maanden van dit jaar overal verliezen zien. Met name China importeert fors minder, net als Japan al laten de uitvoervolumes naar dit land wel verbetering zien. De varkensprijs in de VS ondervindt geen hinder van de teruglopende uitvoercijfers.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mexico is China voorbijgestreefd als belangrijkste afzetmarkt en neemt steeds meer afstand. In de eerste vier maanden steeg de export met 32% tot 283.000 ton. In diezelfde periode slonk de export naar China (inclusief Hongkong) met maar liefst 74% tot ruim 50.000 ton. Zelfs Japan en Zuid-Korea namen tot dusver in 2022 grotere volumes af, terwijl ook de uitvoer naar die Aziatische landen terugliep.

Japan importeerde ruim 120.000 ton Amerikaanse varkensvlees, een daling van 10%. De uitvoer naar Zuid-Korea daalde met 7% tot 56.000 ton. Overall moest de uitvoer een verlies van 21% incasseren tot 700.000 ton, zo blijkt uit cijfers van de U.S. Meat Export Federation (USMEF) die maandelijks de statistieken publiceert. De onderliggende exportwaarde daalde met 20% tot $511 miljoen.

Over april liet de uitvoer naar Japen weer een lichte stijging zien wat bovendien een gunstig perspectief schetst voor de komende maanden. Japan importeert qua volume nog niet de helft van Mexico, maar is qua uitvoerwaarde wel groter. Dit komt omdat Japan vooral luxe vleesonderdelen importeert. De uitvoer naar Mexico kon de komende maanden weleens afzwakken, verwacht de USMEF. Dit omdat het land de importheffingen op Europees varkensvlees heeft geschrapt.

Varkensprijs in de lift
De lagere uitvoervolumes zit de Amerikaanse varkensprijs niet in de weg. De Iowa/Minnesota-notering is nog steeds bezig met de seizoensmatige opleving en passeerde half juni de het niveau van $2,60 per kilo. Historisch gezien is dit hoog. De markt vindt steun bij een relatief hoge binnenlandse vleesconsumptie. Daarbij is het varkensaanbod geslonken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden