Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Hoeveel rek zit er nog in de varkensprijs?

24 Juni 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De varkensmarkt zit in de fase van stevige prijsverhogingen. Een krap aanbod van slachtrijpe varkens en positieve impulsen vanaf de vleesmarkt maakt dat de prijzen naar boven bewegen. Is de markt op dit moment nog steeds zo positief, en hoeveel rek zit er nog in de prijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Duitsland zijn de varkensprijzen gaan stijgen, nadat de markt in Nederland eerder al aantrok. De VEZG-notering steeg woensdag met 5 cent tot €1,85 per kilo, waar de grote slachterijen in mee gingen. Het krappe aanbod en de krimp van de varkensstapel biedt weinig uitwijkmogelijkheden, want dan zijn lege haken het gevolg. Wat dat aangaat is de positie van Duitse varkenshouders behoorlijk verbeterd in de achterliggende maanden. Door de 5D-strategie zijn buitenlandse varkens vaak geen gelijkwaardig alternatief.

In Nederland is het aanbod verhoudingsgewijs ruimer, maar ook hier zijn de varkens goed te plaatsen. Een seizoensmatig opdrogend aanbod is daar de reden van, net als de betere vleesverkopen. Ook in andere Europese landen is de markt verbeterd. Hier en daar worden ook varkens vastgehouden, temeer omdat de biggenprijzen gematigder stijgen.  

Zomerweer doet vleesconsumptie goed
De vleesafzet in Europa profiteert van het zomerweer. Met name in sommige delen van Duitsland is dat zo het geval. In Nederland wisselen zonnige dagen en regen elkaar af. Daarmee zijn akkerbouwers en melkveehouders in hun nopjes, maar dat terzijde. De Aziatische exportmarkten twijfelen om mee te gaan in de prijsverhogingen die verlangd worden, zo geven exporteurs aan. Door nu de afroepvolumes terug te schroeven, bestaat de kans dat het varkensvlees straks nog veel duurder is. Een daling van de varkensprijzen lijkt op korte termijn niet waarschijnlijk en past ook niet bij het seizoenspatroon. Maar de exportvraag blijft stevige weerstand uitten. 

In deze tijd van het jaar stijgen de varkensprijzen wel vaker, maar  meestal met mate. Prijsverhogingen van meer dan 10 cent zijn historisch gezien niet gebruikelijk, al trekt de markt zich op dit moment daar weinig van aan. Voor varkenshouders is dit – met het oog op de torenhoge voerprijzen – een welkome ontwikkeling. Hoeveel rek de varkensprijs nog heeft? De Duitse VEZG-notering zal komende week waarschijnlijk doorstijgen tot circa €1,90 per kilo. Een volgend koersdoel is dan de grens van €2 per kilo, zover is het echter lang nog niet.

Behapbare prijsverhoging
Het huidige momentum is weliswaar goed, maar dit houdt waarschijnlijk geen weken aan. Temeer omdat tijdens de vakantieperiode het sentiment vaak kalmer is. Op dit moment is de markt alweer wat aan het afkoelen, zo geven handelaren aan. De mutaties van de DCA Beursprijs van de afgelopen weken werden telkens overtroffen door de slachterijen, maar dit zal volgende week niet zo zijn, zo geven insiders aan. Dit maakt dat handelaren veelal opteren voor behapbare prijsverhogingen. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs 2.0 met €0,03 tot €1,74 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens stijgt met €0,02 tot €1,37 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden