Shutterstock

Analyse DCA BestPigletPrice

Biggenprijs zet tandje bij en raakt hoger in de toeren

27 Juni 2022 - Wouter Baan

De biggenprijzen blijven omhoog bewegen. Wel wordt de markt sterk bepaalt door het sentiment dat op de varkensmarkt heerst en dat lijkt wat te bedaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De biggenhandel is in de afgelopen weken verbeterd, maar het hek is niet van de dam. Door de gestegen varkensprijzen loopt de handel wat vlotter. Niet meer, niet minder. Dit is met name in het binnenland het geval. De exportvraag blijft een moeizamer verhaal. Voor vrije biggen komen vaak biedingen binnen die op of onder het noteringsniveau liggen.

In navolging van de DCA Beursprijs stijgt ook de Vion-notering deze week, met €0,03 tot €1,90 per kilo (inclusief btw). Dit is een positief signaal, want in de markt was niet iedereen er zeker van dat dit zou gaan gebeuren. Volgens Vion is de doorgevoerde verhoging het maximaal haalbare, want de vraag naar varkensvlees zet niet door. Met de verhoging is tevens de dip die vanaf half april optrad, weer nagenoeg (op 1 cent na) teniet gedaan. Tegelijkertijd lijkt er op dit moment niet heel veel ruimte te zijn voor verdere prijsverhogingen. Slachterijen maken veel stemming en claimen hier niet in mee te gaan. Ondertussen bewegen de vleesprijzen nog wel langzaam naar boven.

Nieuwe impulsen? 
Mogelijk dat de vleesmarkt voor nieuwe impulsen gaat zorgen, er is immers stabiel zomerweer op komst zonder dat het tropisch wordt. Met andere woorden: ideaal barbecueweer. Tegelijkertijd is in de naburige Duitse deelstaten de zomervakantie begonnen en dat leidt tot vraaguitval doordat mensen eropuit trekken.

De ontwikkelingen op de varkensmarkt zijn sterk bepalend voor de biggenhandel in deze tijd van het jaar. In het vroege voorjaar anticipeert de biggenprijs vaak op de marktverwachtingen. Nu zijn vleesvarkenshouders enkel bereid meer te betalen, wanneer de opbrengsten daadwerkelijk verbeteren.

De Duitse VEZG-notering bleef in de afgelopen tijd stabiel, maar stijgt deze week met €2,50 tot €42,50 per big. De DCA BestPigletPrice stijgt op basis van de opgaven met €1 tot €41,50 per big.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden