ForFarmers

Achtergrond ForFarmers

'Britse fusie schot voor de boeg van koers ForFarmers'

1 Juli 2022 - Wouter Baan

ForFarmers heeft een verrassende stap genomen door de Britse activiteiten te fuseren met 2Agriculture, een grote pluimveevoerproducent in het Verenigd Koninkrijk. Analist Guy Sips van de Belgische zakenbank KBC Securities denkt dat ForFarmers met deze zet alvast een tipje van sluier oplicht wat betreft de nieuwe strategie van het beursgenoteerde veevoerconcern. 'Dit is waarschijnlijk een schot voor de boeg.'

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

ForFarmers meldde twee jaar geleden ambitieus tot nieuwe groeimarkten buiten Europa te willen treden. Op papier waren het fraaie plannen, maar de praktijk bleek weerbarstiger. De klad kwam in de resultaten en de beurskoers kreeg opdoffers. De Raad van Commissarissen nam eind vorig jaar zodoende een stevig besluit en besloot een opvolger te zoeken voor CEO Yoram Knoop die deze plannen met zijn team had geformuleerd. Na een zoektocht van enkele maanden vond het bedrijf een nieuwe topman in de persoon van Chris Deen. Sinds vandaag (1 juli) is hij formeel in dienst, al heeft hij ongetwijfeld zijn goedkeuring gegeven door de Britse activiteiten te fuseren met een grote speler in de nog altijd groeiende pluimveesector in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse activiteiten waren de afgelopen jaren door teruglopende volumes en krappe marges een hoofpijndossier voor ForFarmers, maar krijgen nu een nieuwe impuls. Binnen ForFarmers zijn ze enthousiast over de constructie. Ook Sips, die ForFarmers op de voet volgt, is optimistisch en denk dat ze hiermee een vliegende start kunnen maken in de pluimveesector die volgens hem meer potentie heeft dan de varkens- en rundveesector.

In oktober opteerden verschillende analisten, waaronder jijzelf, dat ForFarmers zou moeten overwegen de Britse markt te verlaten. Nu gaan ze fuseren met een grote pluimveespeler. Ben je verrast?
'Ja, ergens wel. In het persbericht had net zo goed kunnen staan dat ForFarmers de Britse activiteiten zou gaan afbouwen. Nu kiezen ze ervoor om te blijven en in een groeimarkt te stappen. Het is een fusie op basis van gelijkwaardigheid. Wanneer je onder de motorkap van de deal kijkt, dan zie je dat ForFarmers 2,4 miljoen ton mengvoer inlegt en 2Agriculture 1,2 miljoen ton. Dit betekent dat ForFarmers een volume-offer moet doen, maar daarmee wel toegang krijgt tot de groeiende pluimveesector. Die heeft meer potentie dan varkens en rundvee. Door in zee te gaan met een gerenommeerde Britse partij generen ze een vliegende start."

Het is belangrijk dat ForFarmers weer focus krijgt

Guy Sips

Wat zegt deze fusie over de 'nieuwe' strategie die ForFarmers waarschijnlijk na de zomer bekend gaat maken?
"Ik verwacht dat ForFarmers weer gaat focussen op de bestaande thuismarkten in plaats van verre groeimarkten op te zoeken. De 'cashcow-strategie' zogezegd. Dit zien beleggers en analisten ook liever dan dat ze grote risico's aangaan. De Heus en Agrifirm hebben buiten Europa weliswaar succesvolle stappen gezet, maar dat betekent niet dat succes gegarandeerd is. De fusie in het VK is denk ik een schot voor de boeg van de aangepaste strategie die binnenkort kenbaar wordt. Het is belangrijk dat ForFarmers weer focus krijgt. Op de thuismarkten in Nederland en België is de concurrentie soms aan de haal gegaan met interessante overnamekandidaten Met meer focus op de thuismarkten had dit voorkomen kunnen worden."

De beurskoers in Amsterdam staat onder €3, wat ronduit laag is. Verwacht je snel herstel?
"Er is inderdaad een clash geweest tussen het bedrijf en de beleggers, waarvan de lage beurskoers het resultaat is. Of er herstel kan optreden? Dat ligt eraan of beleggers vertrouwen krijgen in de nieuwe strategie. Daar wordt reikhalzend naar uitgekeken, want op dit moment is er weinig houvast. Grote investeerder kijken nu de kat uit de boom. Er is behoefte aan een nieuwe impuls wat de nieuwe strategie, geformuleerd door de nieuwe CEO, kan zijn. De afzetonzekerheid in Nederland en België vanwege het stikstofbeleid is wel ingeprijsd in de koers. Dit is bij wijze van spreken het verschil tussen een beurskoers van €6 en €3 per aandeel. Er is opwaarts potentieel, maar we moeten ook realistisch blijven. ForFarmers staat met alle respect niet op de radar van grote investeringsfondsen in Londen, Frankfurt of Parijs."

Analist Guy Sips van zakenbank KBC Securities.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden