Agrifoto

Analyse Brokprijzen

Tarweprijs schiet onderuit, hoe snel volgt mengvoer?

6 Juli 2022 - Wouter Baan

De tarweprijs heeft in de afgelopen weken flink terrein verloren. Zo snel de granenmarkt door de oorlog in Oekraïne opliep, zo snel dalen de prijzen nu. Wat is hier de oorzaak van en hoe snel volgen de voerprijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om bij de voerprijzen te beginnen: de dalende grondstofprijzen laten zich nog niet gelden. In juni steeg de prijs van vleesvarkensbrok voor de tiende achtereenvolgende maand, dit keer met ruim €10 tot €429 per ton. In dezelfde orde van grootte steeg de prijs van rundveebrok (A-brok) tot €393 per ton, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. Ook de andere voeders zetten afgelopen maand nog altijd stappen naar boven. Dat er opnieuw records zijn verbroken, is ondertussen allang geen nieuws meer.

Toch is een kentering aanstaande. Sinds half mei toont de tarweprijs een dalende trend. Vooral de afgelopen twee weken zakte de koers op de Matif snel. Ondertussen noteert tarwe in Parijs rond €330 per ton, dit is zo'n €100 lager dan half mei toen de koers een nieuw record vestigde. Ook de fysieke handelsstromen zijn flink afgewaardeerd. 

Grondstofmarkt was bullish, nu bearish 
De oorzaak hiervan is van diverse aard. In algemene zin kan gezegd worden dat de trend op de grondstofmarkten bearish is. Van palmolie tot koffie tot rijst dalen de prijzen. Net als de aandelenkoersen overigens. Ook tarwe doet hieraan mee. Onder meer de oplopende rentes spelen hierin een rol, net als zorgen over een naderende recessie door de torenhoge inflatie. Ook de interne marktfactoren drukken de tarweprijs. Denk aan regen in de Midwest van de Verenigde Staten wat gunstig is voor de opbrengstverwachtingen. Toch zijn het met name matige economische perspectieven die de tarweprijs doet tuimelen. De oorlog in het oosten van Oekraïne gaat ondertussen in alle hevigheid verder, maar dat weet de dalende tendens niet te stoppen.

Tarwe stuurt brokprijzen
Tarwe is in veel broksamenstellingen een belangrijk component en tevens sturend voor andere grondstoffen zoals gerst. De vraag die nu (terecht)  opdoemt is dan ook: wanneer gaan de voerprijzen dalen? Een stelregel is dat de brokprijzen met een vertraging van twee à drie maanden reageren op de grondstofprijzen. In juni zagen we nog stijgende prijzen, zoals hierboven gemeld. Deze trend lijkt echter snel te veranderen.

De mengvoerprijsindicator voorziet voor juli een afvlakkend prijsbeeld die in augustus overgaat in prijsdalingen, zowel voor varkens als de rundveevoeders. Mogelijk dat mengvoerbedrijven de prijzen nog wat langer op peil laten staan, om hun marges te corrigeren die dit voorjaar in het nauw kwamen toen de grondstofprijzen snel opliepen. Binnen enkele maanden gaan de voerprijzen weer dalen, tenzij de grondstofmarkten toch weer de benen nemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox