Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Nederlandse varkensprijs pareert Duitse druk

15 Juli 2022 - Wouter Baan

De varkensmarkt is deze week behoorlijk opgeschud. Waar werd verwacht dat de varkensprijzen stabiel door de zomermaanden zouden koersen, kondigde de grote slachterijen in Duitsland ineens een flinke verlaging af. Veel mensen in de sector hebben daar geen goed woord voor over, maar de Nederlandse markt raakt er niet door van slag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vion blijft proberen de varkensmarkt in Duitsland te ontregelen, zo kunnen we concluderen. Ondanks dat de primaire sector flinke verliezen lijdt, kondigde de Duitse tak van het slachtconcern woensdag een verlaging aan van €0,10 tot €1,75 per kilo. Daarbij werd door een Hauspreise afgeweken van de VEZG-notering die weer gelijk bleef op €1,85.

Halverwege mei deed Vion ook een verlagingspoging. Dat mislukte, toen bleek dat de andere slachterijen daar niet aan mee deden. Dit keer is de situatie anders, want Tönnies doet mee aan het spel. In de wekelijkse toelichting verschuilt het vleesconcern zich achter de zwakke binnenlandse vleesafzet, een gevolg van de vakantieperiode in veel delen van Duitsland.

Wel of niet toegang tot Chinese afzetmarkt
Varkenshouders zien de situatie in Duitsland met lede ogen aan. De power om tegen de slachterijen op te boksen ontbreekt. De hoop is daarom dat de druk niet overslaat naar Nederland. In tegenstelling tot Vion Duitsland en Tönnies kunnen Nederlandse slachters (behalve Van Rooi) wel naar China exporteren. Dit scheelt een slok op een borrel wat betreft verwaarding van het karkas. Ook in andere Europese landen is er geen sprake van prijsdruk. Door de toestroom van toeristen toont de Spaanse varkensprijs zelfs een stijgende tendens.

De vleesafzet in Noordwest-Europa wordt op dit moment echter als zwak omschreven. Door de dreiging van Afrikaanse varkenspest zit er veel verkoopdruk bij slachterijen. Het varkensaanbod is daarbij ook nog eens drukkend ruim. In de vakantietijd spelen de personeelstekorten in de vleessector extra op. Mogelijk daarom zakte het slachtcijfer in Nederland afgelopen week terug tot onder de grens van 300.000. Volgens de handel worden er veel varkens opgegeven, om een eventuele verlaging voor te zijn. Een signaal dat het vertrouwen in de markt laag is.

Stabiele DCA Beursprijs
Hoewel ook de Nederlandse markt zwakke signalen toont, blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens gelijk op €1,74 per kilo. De prijs van levende varkens noteert eveneens onveranderd €1,37 per kilo. Dit is een signaal dat varkenshandelaren er vertrouwen in hebben dat de Nederlandse slachterijen niet mee gaan doen met de Duitse kortingsacties. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden