De varkensprijzen koersen voorlopig stabiel door deze zomerperiode. Een positieve ondertoon op de markt valt niet te ontdekken. Heel negatief is de marktstemming tegelijkertijd ook niet.
Terugkijkend op de ontwikkelingen deze week kunnen we constateren dat de Duitse varkensprijs (VEZG) niet mee is gegaan in de druk van de grote slachterijen, maar de rug recht hield. Ook Tönnies en Vion Duitsland houden met hun Hauspreise voet bij stuk. Het varkensaanbod overstijgt de slachtplannen, zo geeft Tönnies aan. En die plannen zijn kalm. In de afgelopen week bleef het Duitse slachtcijfer steken onder 750.000 stuks.
Vakantietijd dempt de vraag
In de vakantieperiode komt het gebrek aan personeel in de vleessector nog meer aan het licht dan anders. Verder wordt de vleesafzet ingeperkt, doordat consumenten op vakantie zijn. Dit kan zomaar een vraaguitval van 10% opleveren, zo geven insiders aan. Bovendien draait ook de vleesverwerkende industrie niet op volle toeren. Met andere woorden: de grondstofbehoefte in de vorm van karkassen is laag. Deze situatie blijft waarschijnlijk aanhouden tot half augustus.
In Nederland is het van hetzelfde laken een pak. Ook hier worden bij de slachterijen veel varkens aangeboden in relatie tot de slachtplannen. Wel is er minder druk om vooruit te leveren, gezien de druk die op de prijzen is komen te liggen. Slachtaantallen over de afgelopen week zijn nog niet door RVO bekendgemaakt. Aannemelijk is dat het slachtcijfer onder de grens van 300.000 stuks is blijven steken, net zoals in de voorgaande week het geval was. In deze tijd van het jaar wordt minder geslacht.
Niet veel nodig om aanbod krap te maken
Seizoensmatig komt de varkensmarkt in de nazomer weer tot leven. Soms in de vorm van een opleving. Andere jaren bouwt de druk dan juist op. De altijd realistische Danish Crown zegt dat er niet heel veel vraagimpulsen nodig zijn om het varkensaanbod Europabreed krap te maken. Dit kan gezien worden als een aanknopingspunt. Verder moet in de tweede helft van dit jaar blijken wat de inflatie gaat doen met vlees. Deze week werd bekend dat vleesvervangers voor het eerst goedkoper zijn dan vlees. Dit is niet gunstig. Wel gunstig kan zijn dat consumenten vaker kiezen voor varkensvlees dan het duurdere rundvlees. Ook pluimveevlees is relatief duur en stijgt nog altijd in prijs. De toekomst zal uitwijzen hoe de hazen in de markt gaan lopen.
Voor nu rest de DCA Beursprijs 2.0 niets anders dan een zijwaartse mutatie. De notering voor de geslachte varkens blijft staan op €1,74 per kilo, terwijl de levende varkens €1,37 per kilo blijven noteren.
Klik hier voor een toelichting op de notering.